Verksamheten på Svenska ESF-rådet drabbas hårt av den kommande flytten av myndighetens huvudkontor från Stockholm till Gävle, säger Susanna Holzer.
Bild: Elis Hoffman
Verksamheten på Svenska ESF-rådet drabbas hårt av den kommande flytten av myndighetens huvudkontor från Stockholm till Gävle, säger Susanna Holzer.

Personalflykt gör att utbetalning av EU-bidrag försenas

SVENSKA ESF-RÅDET2018-06-07

Runt 30 anställda har slutat på Svenska ESF-rådets huvud­kontor efter beskedet att deras jobb flyttas till Gävle. Nu riskerar myndigheten att inte klara sitt uppdrag, enligt Susanna Holzer, ledamot i STs avdelningsstyrelse.

I december ska Svenska ESF-rådet flytta från Stockholm till Gävle. 65 tjänster berörs. På myndighetens nio kontor runt om i landet jobbar omkring 130 personer.

Som Publikt tidigare rapporterat är myndighetens uppfattning att de anställda har arbetsplikt i Gävle. Den som inte vill följa med måste säga upp sig själv, vilket omkring 30 personer har gjort sedan flyttbeskedet kom i augusti
förra året.

Främst handlar det om ekonomer, administrativ personal och anställda på controlleravdelningen.

Verksamheten drabbas hårt av flytten, säger Susan­na Holzer, styrelse­ledamot i ST-avdelningen:

– Har vi inte människor här med kompetens att starta projekt eller att få andra att starta projekt med våra pengar så kan vi inte leva upp till vår skyldighet.

Svenska ESF-rådet förvaltar EU-bidrag genom att finansiera projekt riktade till dem som står långt utanför arbetsmarknaden och till kompetenshöjande insatser på företag. Om EUs pengar inte kan spridas förlorar Sverige som land stort, säger Susanna Holzer, som jobbar som senior analytiker på myndig­heten.

– På grund av manfallet ligger vi efter med utbetalningarna. Förra veckan var det ungefär femhundra utbetalningar som inte kunde göras, vilket betyder ungefär två månaders jobb, säger hon.

Susanna Holzer menar att det finns en risk att bidrag be­talas ut mer lätt­vindigt än vad de borde – och då hamnar i mindre kvali­ficerade projekt.

– Det håller redan på att hända. Man vill leva upp till att man faktiskt har spridit pengarna hellre än att ställa sig frågan till vad, säger hon.

Myndighetens programenhet har tappat hälften av medarbetarna sedan flyttbeskedet, konstaterar enhets­chefen And­reas Larsson.

– Det stämmer att vi ligger efter. Jag har svårt att värdera hur många arbets­timmar eller månader det är, men vi skulle behöva ligga på en konsekvent högre nivå, säger han.

Andreas Larsson påpekar att det inte bara är omlokaliseringen som är orsak till problemen. Det fanns, enligt honom, en ökad rörlighet bland personalen redan före flyttbeskedet.

Han medger att risken för att myndig­heten tummar på kraven och betalar ut bidrag mer lättvindigt ökar. Samtidigt har man vidtagit åtgärder för att det inte ska hända, säger han.

– De medarbetare som vi har fått in och som nu pendlar ned från Gävle tillför energi och är personer som vill någon­ting. Tillsammans med de medarbetare som vi ändå har kvar är det en bra grund för att vara optimistisk. Men vi har ett par tuffa månader framför oss, helt klart.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Omlokalisering
Inlagt av Fredrik (ej verifierad) fre, 06/08/2018 - 03:04
Med tanke på problemet med personalomsättning verkar flytten klok! De är lättare att behålla kompetent personal på mindre orter.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA