Personkontroll väntar inom EU

SEKRETESS2003-12-16

Alla som hanterar hemliga EU-handlingar ska genomgå personkontroll. Efterforskning av källor blir tillåten. EUs ministerråd ska ta ställning till ett förslag med den innebörden.

Enligt regeringen ska de nya reglerna inte påverka Tryckfrihetsförordningen eller meddelarskyddet.
Men juristen Ulf Öberg är av annan uppfattning:
– Förslaget väcker betänkligheter i förhållande till offentlighetsprincipen och meddelarfriheten. Om reglerna inte ska vara bindande, blir det hela ganska meningslöst.
Han tycker också att det är tveksamt om rådet, som för närvarande leds av Sverige, har befogenhet att införa klassificeringsregler med enkel majoritet och utan inblandning av Europaparlamentet.

Förslaget har godkänts av EU-ländernas ambassadörsråd (Coreper) och avgörs av ministerrådet.
Reglerna är ett led i det säkerhetspolitiska samarbetet mellan EU och Nato.
Förslaget reglerar när EU-handlingar ska klassas som topphemliga, hemliga och konfidentiella och hur de ska hanteras.
Endast personer som gått igenom en särskild personkontroll som visar att de är ”obrottsligt lojala” får hantera hemliga handlingar. Det gäller även tjänstemän i medlemsstaterna.
Alla sekretessbrott ska rapporteras till den säkerhetsmyndighet som ska finnas i varje medlemsstat och rapporteras till Bryssel.
Eventuella läckor av sekretessbelagda uppgifter ska utredas och efterforskas på uppdrag av rådets generalsekreterare, den fd Natochefen Javier Solana.

Endast den som upprättat en handling får upphäva en sekretessregel. Men enligt departementsrådet Berndt Fredrikssons tolkning kan svenska myndigheter, efter en prövning i ett enskilt fall, lämna ut en hemligstämplad handling.
Ett register över topphemliga EU-handlingar ska upprättas. Dessa ska förvaras i speciella valv och patrulleras av vakter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA