Polisanställda utan påökt sedan 2003  

POLISEN2006-02-21

De anställda vid polismyndigheten i Norrbotten har inte fått någon löneökning på drygt tre år. En anledning är att parterna inte kan enas om hur stora besparingar myndigheten har åstadkommit.

I både det gällande och det tidigare centrala avtalet sägs, att polismyndigheterna ska bedriva ett utvecklingsarbete och att man ska ta hänsyn till resultatet av det vid lönerevisioner. Det lokala ST-facket vid polismyndigheten i Norrbotten anser att rationaliseringar har givit stora besparingar som borde komma de anställda till del. Men arbetsgivaren håller inte med.

–Arbetsgivaren säger att besparingarna rör sig om cirka 225 000 kronor, medan vi anser att det handlar om fem miljoner kronor, säger Rikard Fräki, ordförande för ST-sektionen.

Låsta positioner sedan 2004 

Tolv projekt för effektiviseringar och kvalitetsförbättringar har genomförts de senaste åren. Bland annat har en kommunikationscentral lagts ned, arbetsledarstrukturen förändrats och löneadministrationen flyttats till Linköping.

Frågan om »rationaliseringspengarna« togs upp inför den lönerevision som enligt det lokala facket skulle ske 1 april 2004. Men arbetsgivaren hävdade då dels att det inte fanns några sådana pengar att fördela, dels att den 1 april 2004 inte var ett revisionstillfälle över huvud taget.

Därefter har positionerna varit låsta. Parterna kunde inte ens komma överens om formuleringarna i ett så kallat oenighetsbeslut. I höstas togs tvisten till lönenämnd, men ordföranden Jan Sjölin gav upp efter fem möten.

–Slutförslaget var att ta upp det nya centrala avtalet, Ralsen, och att vi samtidigt skulle få en viss kompensation för revisionstillfället april 2004. Vi gick med på det, men det gjorde inte polisfacket och arbetsgivaren, berättar Rikard Fräki.

Det lokala ST-fackets krav är en höjning av OB-ersättningen med 100 procent och en generell löneförhöjning.

–Vi har fullt stöd från våra medlemmar, säger Rikard Fräki. Men det är ett stort problem att vi inte får ut våra pengar. Arbetsgivaren tjänar på att inte slutföra löneförhandlingar.

Ny ledning ger hopp

Den senaste löneökningen för de anställda vid Norrbottenspolisen var i januari 2003.

Personalchefen vid Norrbottenspolisen, Anita Lundbäck, framhåller att nivåhöjningen vid det tillfället var 7,5 procent. För april 2004 var det bara aktuellt med en avstämning, anser hon.

–Men visst är situationen bekymmersam och vi måste givetvis hitta en förhandlingslösning.

Länspolismästare Karl-Bertil Arosenius avgick med omedelbar verkan den 17 februari (se nedan). Rikard Fräki hoppas att den nya ledningen ska kunna samarbeta om en lösning på den långvariga tvisten om löneavtal.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA