Både Polisen och ST har fått slösa en massa resurser i onödan, säger STs förbundsjurist Veera Littmarck.
Bild: Casper Hedberg
Både Polisen och ST har fått slösa en massa resurser i onödan, säger STs förbundsjurist Veera Littmarck.

Polisen backar om bisyssla – igen

POLISEN2020-08-11

Efter att ST lämnat in en stämningsansökan i Arbetsdomstolen backar Polismyndigheten och förbjuder inte längre en anställds bisyssla. ”Det är så klart bra att arbetsgivaren ändrar sig, men det vore bättre om de fattade rätt beslut från början”, säger STs förbundsjurist Veera Littmarck.

Ärendet gäller en man som arbetar som operatör på Polisens regionledningscentral, och som först sökte och fick tillstånd av arbetsgivaren att vara suppleant i styrelsen för sin frus företag, en redovisningsbyrå.

Men tidigare i år meddelade Polismyndigheten att mannen måste upphöra med sitt styrelseengagemang, eftersom bisysslan enligt myndigheten inte går att kombinera med hans anställning inom myndigheten. Arbetsgivaren skriver i sitt beslut att riskerna är ”påtagliga vid bisysslor som rör redovisnings- och bokföringsuppdrag”.

ST var dock av motsatt åsikt och lämnade in en stämningsansökan till Arbetsdomstolen, samtidigt som förbundet försökte lösa frågan i tvisteförhandling.

Nu har Polismyndigheten ändrat uppfattning och godkänner på nytt mannens bisyssla.

Det som är speciellt med ärenden om bisysslor är att arbetsgivaren fattar beslut om att förbjuda medlemmarnas bisyssla på egen hand, konstaterar Veera Littmarck.

Och för bara ett par månader sedan backade Polismyndigheten i ett liknande ärende – även i det fallet hade ST stämt myndigheten i Arbetsdomstolen.

– Först fattar man ingripande beslut som innebär att medlemmar måste avstå från sina fritidsengagemang, sedan ändrar man sig. Det innebär att både Polisen och ST lägger en massa tid och resurser helt i onödan. Det är så klart bra att arbetsgivaren ändrar sig, men det vore bättre om de fattade rätt beslut från början.

Veera Littmarck anser att de flesta bisysslor inte är förtroendeskadliga och att det är bra om arbetsgivare och fack har en dialog lokalt på arbetsplatsen. Hon anser också att det inom Polisen skulle vara lämpligt att fundera över skillnaden mellan poliser och civilanställda, när det handlar om bisysslor.

Polismyndigheten har i det här fallet tagit på sig att betala STs rättegångskostnader.

– Jag är nöjd och medlemmen är nöjd. Men det är så onödigt att man fattar sådana här beslut. Det innebär en stress och påfrestning för individen. Det är inte alla som orkar ta fajten när det blir fel, säger Veera Littmarck.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA