Bild: Mostphotos

Polisen måste genomföra fler riskbedömningar av civilanställdas arbete

POLISEN2021-05-21
Polisen måste bli bättre på att minimera risken för att civilanställda utsätts för hot och våld, kräver Arbetsmiljöverket. Om inte åtgärder vidtas kan myndigheten bli tvungen att betala ett vite på 75 000 kronor.

Som Publikt tidigare har rapporterat lämnade Polisförbundets skyddsorganisation i Region Stockholm i höstas in en begäran till Arbetsmiljöverket, med kravet att myndigheten upphör med att använda civilanställd personal i miljöer där det föreligger risk för hot och våld.

”Jag ser inte att man kan skicka ut civilanställda på samma uppdrag som poliser som har både utbildning och utrustning för att möta hot och våld”, sade huvudskyddsombudet Roger Östergren då till Publikt.

Arbetsmiljöverket avvisade begäran i februari i år, med motiveringen att det inte fanns tillräckligt många rapporter om tillbud i den typen av ärenden.

Under Arbetsmiljöverkets inspektioner framkom dock att det finns behov av åtgärder, framför allt på lokal nivå, skriver myndigheten i sitt inspektionsbeslut.

Enligt beslutet behöver Polisen på lokal nivå göra kontinuerliga bedömningar av riskerna för hot och våld. Som minimum ska dessa bedömningar inkludera personalens arbetsuppgifter när det gäller husrannsakan, arbete i arresten, delgivningar samt förhör ute i fält.

De chefer som ska se till att dessa bedömningar genomförs behöver dessutom få kunskap, resurser och befogenheter för att kunna göra sitt jobb, skriver Arbetsmiljöverket.

Senast 30 september i år ska Polisen återkomma till Arbetsmiljöverket med en återrapportering av de åtgärder myndigheten har satt in för att tillgodose dessa krav, annars väntar ett vite om 75 000 kronor, enligt beslutet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.