Poliser vågar inte kritisera chefer

POLISEN2015-02-11

Mer än varannan polis är osäker på om det går att framföra kritik mot ledningen utan repressalier, enligt en undersökning som Polisförbundet har gjort.

Var tredje polis är rädd för att framföra kritik eller synpunkter till ledningen på sin arbetsplats på grund av risken för repressalier. Bland förvärvsarbetare i allmänhet är bara var tionde rädd för samma sak, enligt den undersökning som Polisförbundet låtit göra i samarbete med TNS Sifo.

”Jag ser allvarligt på de här siffrorna. Det påverkar inte bara de anställdas psykosociala hälsa, utan det förhindrar också utvecklingen av en bättre polisverksamhet”, kommenterar Polisförbundets ordförande Lena Nitz i ett pressmeddelande.

På frågan ”Upplever du att du har möjlighet att framföra kritik eller synpunkter till ledningen utan rädsla för repressalier?” svarar bara 45 procent av landets poliser att det stämmer helt och hållet eller ganska bra. 34 procent svarar att det stämmer dåligt eller inte alls.

”Det är ett underbetyg till polisens ledarskapsarbete. Det är sant att arbetsgivaren har satsat på utbildning av chefer för att förbättra ledarskapet, men uppenbarligen är de insatser som görs inte tillräckliga”, säger Lena Nitz.

Enligt Polisförbundet visar undersökningen på att det är lågt i tak inom polisen och att den tysta kulturen är förödande på flera sätt. Det är skadligt för medarbetarnas psykosociala hälsa och ger dessutom ledningen ”fel” svar.

”När ledningen inte får höra talas om problemen saknar de möjligheter att lösa dem. Dessutom går de förstås miste om klok och insiktsfull input och goda idéer från dem som sitter på allra mest kunskaper från den praktiska verksamheten”, säger Lena Nitz.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA