Två extra karensdagar föreslås i a-kassa

A-KASSA2008-03-19

Två extra karensdagar och en arbetslöshetsavgift som ersätter den förhöjda finansieringsavgiften. Så vill regeringen förändra arbetslöshetsförsäkringen i en ny proposition.

Sedan i fjol ska landets a-kassor betala en förhöjd finansieringsavgift till staten. Avgiften ska täcka de faktiska kostnaderna för arbetslöshetsförsäkringen, och gäller alla medlemmar i en viss a-kassa som inte är arbetslösa. Förändringen har inneburit att många a-kassor tvingats höja medlemsavgifterna kraftigt, vilket i sin tur har orsakat medlemsflykt.

Nu föreslår regeringen att a-kassornas förhöjda finansieringsavgift ersätts med en månatlig så kallad arbetslöshetsavgift. Den ska motsvara 33 procent av all inkomstrelaterad arbetslöshetsersättning som varje a-kassa betalar ut under en viss månad. Arbetslöshetsavgiften ingår i medlemsavgiften för alla medlemmar utom de som är arbetslösa, och får som mest uppgå till 300 kronor per månad.

I sin proposition föreslår regeringen också att arbetslöshetsförsäkringen får ytterligare två karensdagar, alltså totalt sju dagar. Man vill också se över om definitionen av vem som egentligen är arbetslös bör vidgas.

Om riksdagen antar förslaget börjar de nya reglerna gälla den 1 juli i år. De extra karensdagarna dröjer i så fall ytterligare en vecka, till den 7 juli.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA