Politiker utestängd från Skatteverket

SKATTEVERKET2014-03-17

Fack, kommuner och det lokala näringslivet tar strid för Skatteverkets nedläggningshotade kontor i Mora och Åmål. Men när vice ordförande i riksdagens skatteutskott, socialdemokraten Leif Jakobsson, ville besöka kontoret i Åmål blev han inte insläppt.

Skatteverkets regionkontor utreder en nedläggning av kontoren i Åmål och Mora, som inte anses ”bärkraftiga”. Kontoren har 35-40 anställda vardera, och vid en nedläggning skulle de erbjudas jobb i Karlstad respektive Falun.

Pendlingsavståndet från Åmål är uppåt åtta mil, från Mora ytterligare någon mil.

– Men det är inte pendlingen som är den stora frågan, säger STs sektionsordförande Linda Englund. Jag anser att staten ska ta ett ansvar för att hela Sverige ska leva. Och det behövs arbetstillfällen för akademiker ute i landet.

Åmåls kommunalråd Michael Karlsson, S, har också agerat. Han bjöd in partikollegan Leif Jakobsson, vice ordförande i riksdagens skatteutskott, till en diskussion med kommunen och lokala näringslivsföreträdare. Tanken var att Leif Jakobsson även skulle besöka Skatteverkets kontor och tala med medarbetareanställda där.

Men det tilltänkta besöket på Skatteverket stoppades av regionskattechefen Karl-Johan Ekström.

– Man talade om säkerhet och sekretess, berättar Linda Englund. Men varför skulle en riksdagsledamot vara en säkerhetsrisk?

Karl-Johan Ekström säger till Publikt att orsaken till att Leif Jakobsson inte fick komma in var att det var kommunen som var värd för mötet, inte Skatteverket.

– Vi tar gärna emot besök, av Leif Jakobsson och andra. Men i det här fallet var det kommunen som var värd för besöket, och varken jag eller kontorschefen var tillfrågade om att vara med. Och om man vill besöka Skatteverkets kontor är det rimligt att man tar en kontakt innan.

Karl-Johan Ekström framhåller också att myndigheten har besöksrutiner. En konsekvens av dem är, enligt Karl-Johan Ekström, att myndigheten inte upplåter lokaler till möten där utomstående står som värdar.

Kontroversen kommer att få en politisk eftersläng genom en skriftlig fråga till finansminister Anders Borg, M, om myndigheternas policy för besök av riksdagsledamöter. Frågan har ställts av Jörgen Hellman, S, i finansutskottet.

De medarbetare som deltog i kommunens möte fick stämpla ut och lämna arbetsplatsen.

– Vi var 17-18 från kontoret, säger Linda Englund. Vi förde fram att vi inte tycker att ledningen kan underbygga sina argument om bärkraft.

Enligt regionskattechefen Karl-Johan Ekström är kontoren i Åmål och Mora inte långsiktigt hållbara, kompetensmässigt och storleksmässigt, för att klara alla typer av företagsärenden. Linda Englund anser dock att användningen av ny teknik ger möjligheter att ha kvar lokal service, exempelvis genom att lägga över ärenden på ett visst kontor.

– Här i Åmål har vi bland annat alla deklarationer från anställda i Skatteverket, utom dem i vår egen region.

Leif Jakobsson i skatteutskottet har för avsikt att ställa en interpellation till Anders Borg om regionalpolitiska hänsyn i beslut om statliga verksamheters lokalisering.

– Nu är det en ständig centralisering, regionalpolitiska överväganden har helt försvunnit. Men staten måste vara en aktiv aktör för jobb i hela landet.

Den pågående utredningen om kontoren i Åmål och Mora har inte i uppdrag att göra regionalpolitiska bedömningar, säger Karl-Johan Ekström.

– I det övergripande arbetet finns det säkert med som ett perspektiv, men i detta fall utgår arbetet från vårt ansvar att bedriva en effektiv verksamhet och klara uppdraget i det längre, regionala perspektivet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA