Skatteverket stänger i Åmål och Mora

SKATTEVERKET2014-05-13

I dag fattade Skatteverket beslut om att lägga ned lokalkontoren i Åmål och Mora. Omkring 70 anställda berörs. Samtliga erbjuds att följa med när verksamheten flyttar till kontoren i Karlstad respektive Falun.

− De anställda är bedrövade så klart och förstår inte varför man ska behöva lägga ned väl fungerande kontor. Och det blir problem för många att följa med, framför allt från Mora på grund av långa pendlingsavstånd, säger Linda Englund, ST-ordförande i Skatteverkets mittregion.

Hon är kritisk till att arbetsgivaren inte lyssnat till vare sig STs eller övriga fackförbunds synpunkter. Hon ifrågasätter argumenten för beslutet och anser att den rapport som regionchefen lagt fram saknar fakta.

− Ingenstans i rapporten finns det fakta om vad myndigheten tjänar på det här, bara en massa lösa antaganden. Eftersom det saknas sakliga argument har de anställda svårt att ta till sig beslutet.

Ett av skälen som anges är problem med bärkraften i små kontor. Men man har inte preciserat var gränsen går, säger Linda Englund.

Hon saknar också ett helhetsperspektiv. Nästa vecka träffas alla regionchefer och Skatteverkets ledning för en årlig återkommande konferens om strategiska frågor.

− Då tar man ut riktningen för var Skatteverket ska finnas. Varför har man inte inväntat dessa dagar? Myndigheten behöver ta ett helhetsgrepp över hela landet i stället för att varje regionchef ska få tycka själv, även om det nu är generaldirektören som fattat beslutet, säger hon.

Linda Englund säger att hon är orolig för dem som beslutar sig för att inte flytta med till de nya orterna.

− Det här är små orter som det redan har varit mycket neddragningar på. Att Skatteverket lägger ned slår hårt och påverkar hela samhället och affärerna här. Det är inte lite med 35 tjänster på vardera ort.

Skatteverkets mittregion anger besparingskrav som skäl till nedläggningarna.

”Större kontor gör att vi blir effektivare och kan specialisera oss mer. Det ger även bättre utvecklingsmöjligheter för medarbetarna. Med stora pensionsavgångar framför oss är det viktigt för att kunna behålla och rekrytera ny personal”, skriver Karl-Johan Ekström, regionskattechef för Skatteverkets mittregion i ett pressmeddelande.

Enligt Skatteverket kommer de servicekontor som myndigheten har tillsammans med Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten i Åmål och Mora dock att fortsätta med sin verksamhet som vanligt.

Flytten av verksamheterna är planerad till 1 januari 2015.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA