Positiva till färre länsstyrelser

SKL2007-09-06

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, tycker att förslaget att koncentrera länsstyrelsernas arbetsuppgifter till färre länsstyrelser är bra.

En statlig utredare har sett över hur länsstyrelsernas verksamhet ska kunna omorganiseras utifrån det förslag Ansvarskommittén lade fram tidigare i år. Enligt förslaget ska stora delar av länsstyrelsernas verksamheter koncentreras till sju län (se länk till artikel uppe till höger).

– Mot bakgrund av Ansvarkommitténs arbete känns det rimligt att staten nu gör en översyn av sin egen verksamhet och regionala indelning. Vi tycker det är mycket bra att utredaren inte av rättvise- eller andra skäl försöker sprida ut uppgiftsansvaret för enskilda frågor till alla olika länsstyrelser utan istället konsekvent stärker ett mindre antal myndigheter, säger Anders Knape, ordförande i SKL, i ett pressmeddelande.

SKL stöder Ansvarskommitténs förslag om större och färre regioner, och har tidigare betonat vikten av att statens regionala indelning, både län och myndigheter, överensstämmer med de blivande sex till nio regionernas.

– Den statliga samordningen är en av de viktigaste ingredienserna i Ansvarskommitténs förslag. Om vi missar chansen att reda upp den nuvarande regionala röran går mycket av kommitténs arbete förlorat. Det här förslaget är en bit på vägen, säger Anders Knape.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA