Postens arbetsmiljö på nedgång

POSTEN2011-11-22

Posten har en ansträngd ekonomi. Tunga sparkrav hänger över koncernen. Nu märks effekterna på arbetsmiljön.

I Posten Meddelandes arbetsmiljöenkät för 2011 pekar nästan allt i fel riktning. Den totala nöjdheten bland anställda har sjunkit. En allt högre andel av de anställda på terminalerna och i brevbäringen anger att de har värk i ryggen, axlarna eller nacken. Bland kvinnor på terminalerna är det 58 procent.

42 procent upplever stress jämfört med 36 procent föregående år. Ökningen är störst bland brevbärarna. Stämningen på arbetsplatserna har försämrats. Elva procent upplever att det förekommer kränkande särbehandling, en ökning med en procentenhet.

Mikael Andersson, sektionsordförande i ST inom Posten Meddelande, säger att det enkäten visar är effekter av senare års rationaliseringar.

– Det är vad vi börjar se nu. Det enda man kan spara på är personal. När exempelvis brevbärarna får större och större områden, fler och fler trappor, så måste det till slut göra sig påmint på deras kroppar. Det är ofrånkomligt.

Mest oroande är det monotona arbetet och bristen på arbetsvariation, tycker Mikael Andersson.

– Med vår ansträngda ekonomi och ägarnas vinstkrav är det lätt hänt att enskilda chefer frestas att pressa organisationen för att vara duktiga. De riskerar att glömma bort att det är människor som utför arbetet. Men en kortvarig vinst kan på längre sikt bli dyr. Det kostar i form av sjukskrivningar att slita ut folk, säger Mikael Andersson.

Som han ser det står Posten inför ett partsgemensamt arbete.

– Det här är en varningsklocka. Vi står inför ett vägval. Tar man detta på allvar finns goda möjligheter att göra något åt det. Vi måste tänka nytt om arbetets upplägg och rotation.

Helt omöjligt är det kanske inte för fack och arbetsgivare är eniga om problembilden, enligt Mikael Andersson.

– Arbetsgivaren skulle kunna vifta bort resultaten som en enstaka mätning, men vi har ett bra samverkansklimat.

Vid bolagets halvårsrapport meddelades att administrationen måste spara en miljard kronor, utöver tidigare aviserade sparkrav.

– Man gör en översyn av hur besparingarna ska fördelas. Det handlar om vilka arbetsuppgifter som inte längre ska utföras. Färre kommer att få utföra lika mycket arbete som nu, säger Mikael Andersson.

Han befarar att Posten nu kommit farligt nära situationen där besparingar, vinstkrav och servicekrav inte längre går att förena.

– Vi är på väg in i en ny intressant och smärtsam fas, säger Mikael Andersson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA