PostNord måste spara en miljard

POSTEN2011-08-30
Det ser fortsatt tufft ut ekonomiskt för Posten, trots alla rationaliseringar. Den dansksvenska koncernen PostNord måste spara ytterligare en miljard kronor.

PostNord, koncernen som är en sammanslagning av svenska och danska Posten, lämnade sin halvårsrapport i dag, tisdag.

Affärsområde Breve Danmark lider av kraftigare minskade brevvolymer än sitt systerbolag, Meddelande Sverige. Minus 14 procent att jämföra med minus 4 procent.

– 14 procents nedgång är en dramatisk utveckling. Danmark har en längre period haft en besvärlig utveckling i sin ekonomi, säger Lars Idermark, PostNords vd och koncernchef i en videofilmad kommentar på Postens hemsida.

Dessutom har danskarna kommit längre än svenskarna med e-förvaltning. Den offentliga sektorns kommunikation med medborgarna sker i högre grad med e-post i Danmark.

Trots nedgångar även i de svenska brevvolymerna förbättrar Meddelande Sverige sitt resultat.

Sammantaget är resultatet dock så nedslående att PostNord kommer att påbörja nya rationaliseringar.

– För att kunna ligga i framkant ska vi sätta igång ett besparingsprogram. En miljard svenska kronor ska vi sänka våra administrativa kostnader med, säger Lars Idermark.

Exakt vilka befattningar som berörs är inte klart. Enligt Lars Idermark är det på alla nivåer, i koncernbolagen och i affärsområdena som det ska sparas.

– Vi kör igång omedelbart och det ska vara klart till 2013, säger han.

Enligt Ekot slutar PostNords vice vd och koncernens finanschef med omedelbar verkan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.