Postnord vill höja portot för att klara ekonomin

POSTNORD2019-01-23
Postnord vill ha regeringens tillstånd att höja priset på frimärken – för att klara företagets ekonomi och rädda jobben, skriver Sekotidningen.

I början av januari skickade Håkan Ericsson, koncernchef och vd på Postnord, en skrivelse till regeringen. Han uttrycker i brevet allvarlig oro för bolagets ekonomiska situation, på grund av att antalet brev minskar kraftigt som en följd av digitaliseringen. Nedgången var historiskt stor under förra året. Det innebär att bolaget väntas få ett fortsatt ekonomiskt ansträngt läge, skriver Håkan Ericsson enligt tidningen.

Skrivelsen utmynnar i en begäran att få möjlighet att under hösten höja portot med 1 krona per brev. I dag förhindras en prishöjning av pristaket i postförordningen. Alternativet är enligt tidningen ytterligare neddragningar av bemanningen inom brevverksamheten.

”En prisjustering behöver göras för att vi ska kunna upprätthålla samhällsuppdraget. En krona kommer inte ha stor påverkan på samhället. Ett hushåll lägger idag omkring 200 kronor per år på frimärken. Det är inte så mycket. Det finns andra prishöjningar som skulle kännas av betydligt mer”, säger Håkan Ericsson till Sekotidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.