Håkan Ericsson.
Bild: Henrik Ishihara [CC BY-SA 4.0]
Håkan Ericsson.

ST positivt till utbytt ledning på Postnord

POSTNORD2019-04-09
På koncernstyrelsens initiativ får Postnords vd Håkan Ericsson och finanschefen Gunilla Berg lämna sina jobb med omedelbar verkan. ”ST ställer sig bakom beslutet”, säger STs vice avdelningsordförande Per-Åke Alenius.

Efter fem år på posten får Postnords vd Håkan Ericsson lämna sitt jobb. Förändringar på marknaden gör att Postnord behöver ställa om verksamheten, vilket det behövs en ny ledning för, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Även finanschefen Gunilla Berg får lämna sin post.

Koncernstyrelsens beslut att skifta ledning välkomnas från fackets sida, förklarar STs vice avdelningsordförande Per-Åke Alenius för Publikt.

Än så länge har han inte fått några större reaktioner från medlemmarna. Vilka konsekvenser avgångarna kommer att få för de anställda i framtiden är också för tidigt att säga, enligt Per-Åke Alenius.

– Det är såklart tänkbart att en ny ledning kanske vill se annan utveckling på företaget, men det är svårt att i nuläget säga något om vad det i så fall kommer att innebära för medlemmarna, säger han.

Under Håkan Ericssons ledning har Postnord genomgått en digitalisering. I den processen har bolaget fått kritik för såväl för snabba nedskärningar på personal som för många missar i utdelningen av brev och paket.

Sammanslagningen av de danska och svenska postbolagen, som skedde ett antal år före det att Håkan Ericsson tillträdde, har pekats ut som orsak till Postnords miljardförluster under de senaste åren. Under 2017 begärde ledningen 3 miljarder kronor av ägarna för att klara omställningen i Danmark, samtidigt som avgångar bland personalen aviserades i både Danmark och Sverige.

Håkan Ericsson får 14 miljoner i fallskärm, enligt Dagens Nyheter.

Ny tillförordnad vd blir Annemarie Gardshol och Lena Larsson går in som dito finanschef. Senast vid årsskiftet räknar bolaget med att en permanent ny ledning ska vara rekryterad och på plats.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.