Rätt avskeda missbrukande kriminalvårdare

KRIMVÅRD2005-09-23
Det var rätt att avskeda en kriminalvårdare som dömts för narkotikabrott. Det fastslår Arbetsdomstolen, AD, i en dom. Tre av rättens sju ledamöter hade avvikande mening.

En kriminalvårdare i Göteborg avskedades 2004 efter prövning i personalansvarsnämnd, sedan han dömts till fyra månaders fängelse för narkotikabrott. Han hade varit anställd i kriminalvården i tio år.

Mannens fackförbund Seko stämde staten inför AD och krävde att avskedandet skulle ogiltigförklaras. Mannens narkotikabrott var innehav för eget bruk, han hade aldrig varit påverkad i tjänsten och hans missbruk hade inte påverkat hans arbete, enligt facket.

Det missbruk av narkotika som lett till fängelsedomen hade varit tillfälligt och berodde på en livskris efter en separation. Sedan polisen gjort husrannsakan hade missbruket upphört. Eftersom det inte finns anledning att misstänka att han skulle återfalla, alltid gjort ett bra jobb och var en uppskattad arbetskamrat var fängelsedomen inte tillräcklig grund för varken avsked eller uppsägning, ansåg facket.

Arbetsgivaren höll i princip med om allt detta, men menade att kriminalvårdens arbete mot narkotika gör det omöjligt att en anställd som döms för narkotikabrott får arbeta kvar. Risken för påtryckningar från intagna och brist på förtroende från arbetskamraterna är stor.

AD säger att sådan brottslighet i princip är oförenlig med de krav som måste ställas på en kriminalvårdare och att hans agerande allvarligt skadat förhållandet mellan honom och staten.

Att han har tio års anmärkningsfri anställning bakom sig, att han begick brotten i samband med en personlig kris och att inget tyder på återfall i missbruk påverkar enligt AD inte den bedömningen.

Tre av ADs sju ledamöter anmälde skiljaktig mening och ansåg att de många förmildrande omständigheterna var skäl att ogiltigförklara avskedandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.