Rätt till samma lön för utstationerade

ARBETSRÄTT2018-05-30

Den som är medborgare i EU och jobbar i ett annat EU-land ska ha rätt till samma lön som inhemska anställda. Det har EU-parlamentet nu slagit fast en gång för alla.

Striden om utstationeringsbestämmelserna har pågått i många år. Nu har parlamentet röstat igenom att anställda från ett EU-land som tillfälligt jobbar i ett annat medlemsland ska ha rätt till samma lön som inhemska anställda som utför samma jobb på samma arbetsplats. I dag kan de erbjudas minimilön, som ofta är lägre, skriver Europaportalen.

De svenska Europaparlamentarikerna var kluvna mellan ja- och nejsidan. Totalt röstade 456 av parlamentets medlemmar ja till utstationeringsdirektivet, medan 147 röstade emot. 49 ledamöter avstod från att rösta. I den svenska gruppen röstade elva ledamöter ja och åtta nej, medan Malin Björk, V, avstod.

”Det här känns som ett femmilslopp på skidor som man har gått i mål på. Det är ett väldigt bra resultat med tanke på att diskussionen har pågått i flera år och in i det sista idag på förmiddagen”, sade EU-parlamentarikern Marita Ulvskog, S, till Europaportalen efter omröstningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt EU
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA