Rätt till samma lön för utstationerade

ARBETSRÄTT2018-05-30
Den som är medborgare i EU och jobbar i ett annat EU-land ska ha rätt till samma lön som inhemska anställda. Det har EU-parlamentet nu slagit fast en gång för alla.

Striden om utstationeringsbestämmelserna har pågått i många år. Nu har parlamentet röstat igenom att anställda från ett EU-land som tillfälligt jobbar i ett annat medlemsland ska ha rätt till samma lön som inhemska anställda som utför samma jobb på samma arbetsplats. I dag kan de erbjudas minimilön, som ofta är lägre, skriver Europaportalen.

De svenska Europaparlamentarikerna var kluvna mellan ja- och nejsidan. Totalt röstade 456 av parlamentets medlemmar ja till utstationeringsdirektivet, medan 147 röstade emot. 49 ledamöter avstod från att rösta. I den svenska gruppen röstade elva ledamöter ja och åtta nej, medan Malin Björk, V, avstod.

”Det här känns som ett femmilslopp på skidor som man har gått i mål på. Det är ett väldigt bra resultat med tanke på att diskussionen har pågått i flera år och in i det sista idag på förmiddagen”, sade EU-parlamentarikern Marita Ulvskog, S, till Europaportalen efter omröstningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt EU
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.