EU-länderna överens om regler vid utstationering

EU2017-10-24
Efter långa förhandlingar är nu EU-länderna överens om ett förslag som innebär lika lön för lika arbete för utstationerade arbetstagare. Det är den linje som den svenska regeringen drivit.

Enligt det nya förslaget ska utstationerad personal få samma ersättning för sitt arbete som inhemsk arbetskraft. För närvarande krävs endast minimilön enligt kollektivavtal, vilket har lett till lönedumpning.

Sverige och många andra västliga EU-länder har länge varit för förslaget, medan flera stater i öst- och centraleuropa avfärdat det. Men nu har man alltså nått enighet, meddelar arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson på Twitter.

”Förslaget innebär ett rättvisare Europa, både för arbetstagarna och företagen”, säger Ylva Johansson i en video som Arbetsmarknadsdepartementet publicerat på Twitter.

En utstationerad arbetstagare är en person som är anställd i ett EU-land och arbetar tillfälligt i ett annat EU-land.

 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.