Reaktion mot överfullt häkte

NYHET2004-03-03

Arbetsmiljöinspektionen kan komma att förbjuda överbeläggning på Kronobergshäktet i Stockholm. Bra om det kan leda till mer pengar och platser på häkten och anstalter, tycker Sven-Erik Larsson, ST-Kriminalvård.

Platsbristen på landets häkten och anstalter har länge kritiserats, inte minst av ST-Kriminalvård, hittills utan resultat.

– I två år har vi protesterat mot platsbristen. Vi har uppvaktat riksdagens justitieutskott, talat med politikerna i Kriminalvårdsstyrelsens styrelse och i en förhandling nyligen protesterade vi mot dubbelbeläggning i cellerna, konstaterar Sven-Erik Larsson, ST-Kriminalvård.

Särskilt pressad är situationen på Kronobergshäktet i Stockholm, där det enligt honom ”ser bedrövligt ut”. Detsamma gäller häktet i Huddinge utanför Stockholm.

– Personalen är hårt ansträngd på båda platserna men det ser inte likadant ut i hela landet. Stoppar Arbetsmiljöinspektionen intagningen på Kronobergshäktet måste vi leta upp extraplatser på annat håll, säger han. Men det är dyrt och innebär fler transporter.

Nya häktes- och anstaltsplatser byggs men enligt Kriminalvårdsverkets prognoser finns, med nuvarande tillströmning av intagna, tillräckligt många platser tidigast 2006/07.

Bakgrund

Enligt artiklar i Svenska Dagbladet används alla möjliga utrymmen på Kronobergshäktet i Stockholm för fångar. Orsaken är brist på celler. Efter en anmälan mot chefen på häktet har Arbetsmiljöinspektionen beslutat göra en inspektion. Den kan leda till att ytterligare intagning stoppas på häktet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA