Regeringen ändrar inte på länen

LÄNSSTYRELSER2013-09-24

Det blir ingen ny länsindelning. Regeringen skrotar planerna på att minska antalet länsstyrelser från 21 till 11. Samtidigt avslås önskemål från tre av de landsting som begärt att få bilda regionkommuner.

I en debattartikel i Dagens Nyheter, DN, förklarar civilminister Stefan Attefall, KD, regeringens inriktning när det gäller rikets administrativa indelning. Enligt artikeln kommer regeringen att förstärka de mindre länsstyrelsernas finansiering, samtidigt som man avstår från att ändra länsindelningen.

”Länsstyrelserna och landshövdingarna har i sin roll som statens förlängda arm en viktig och central roll i länen. De är den enda regionala aktören som har helhetsperspektivet om statens arbete på regional nivå och är en samordnande kraft. Detta kräver god kännedom om förhållanden i olika delar av landet. En minskning av antalet länsstyrelser skulle inverka negativt på denna lokalkännedom”, skriver Stefan Attefall.

Sex av de landsting som begärt att få bilda regionkommuner får regeringens medgivande. Det gäller Jönköpings, Gävleborgs, Östergötlands, Örebro, Kronobergs och Jämtlands län, som från 1 januari 2015 kommer att ombildas till regionkommuner. Därmed kommer det att finnas tio regionkommuner i landet. Sedan tidigare har Västra Götaland, Skåne, Halland och Gotland status som regionkommuner.

Samtidigt säger regeringen nej till ansökningar om att bilda regionkommuner från Norrbotten, Västerbotten och Västmanland.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA