Regeringen kräver mångfald

BUDGETEN2003-10-15

Sänkt sjukfrånvaro och större etnisk och kulturell mångfald är de viktigaste frågorna för myndigheternas arbetsgivarpolitik. Det skriver regeringen i budgetpropositionen.

Statliga arbetsplatser måste vara attraktiva om myndigheterna ska klara den kommande generationsväxlingen, slår regeringen fast. Lönen ska dock inte vara huvudattraktion – staten ska inte leda löneligan. Det handlar snarare om goda arbetsförhållanden, utveckling i arbetet och delaktighet.

I det hänseendet är den psykosociala ohälsan och de höga sjuktalen oroväckande. Flest sjukskrivna har myndigheter i kultursektorn och uppdragsmyndigheter.

Regeringen uppmanar myndighetscheferna att satsa ännu mer på att utveckla ledarskapet, rehabiliteringsarbete, mål för arbetsmiljö och sjukfrånvaro och aktiv uppföljning.

Det nyinrättade forumet Hälsa i Staten ska också bidra till bättre arbetsförhållanden och arbetsmiljö.

Etnisk mångfald är den andra frågan regeringen lyfter fram. Bland de statligt anställda är bara 7,4 procent födda i utlandet mot 10,3 procent av alla arbetande.

Det är för lite, anser regeringen. Nu har Integrationsverket fått i uppdrag att undersöka hur ett antal myndigheter uppfyllt regeringens krav                   på handlingsplaner för mångfald.

Regeringen ska framöver ta ställning till ett förslag från Statens kvalitets- och kompetensråd, KKR, om en preparandutbildning för främst invandrade akademiker. Med utbildningen ska det bli lättare att få jobb som utredare och handläggare i statsförvaltningen.

Regeringen lovar också att intensifiera det statliga personalpolitiska arbetet för jämställdhet. Hälften av de nyutnämnda myndighetscheferna ska vara kvinnor, och myndigheterna förväntas följa receptet på lägre nivå.

Särskilt noga tänker regeringen följa chefsutnämningarna inom polisen, åklagarväsendet och domstolarna, och högskolevärlden uppmanas att öka andelen kvinnor bland rektorerna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA