Regeringen måste ta ansvar för personalen

ST2004-09-24

– Det är fel att använda statligt anställda som brickor i ett regionalpolitiskt spel, säger STs ordförande Annette Carnhede om regeringens försvarspolitiska förslag.

ST kräver nu att regeringens utredare Jan Bergqvist ska underlätta för de redan anställda att jobba kvar, även om verksamheter utlokaliseras till följd av försvarets nedläggningar. Konsekvenserna för personalen av en flytt bör också utredas noggrant.

Förre riksdagsledamoten Jan Bergqvist ska bland annat bedöma om det är lämpligt att flytta hela eller delar av Konkurrensverket, Konsumentverket, Post- och telestyrelsen, Folkhälsoinstitutet, Naturvårdsverket och Strålskyddsinstitutet till orter som drabbas hårt av försvarsbeslutet.

De som arbetar i verksamheter som utlokaliseras har rätt att behålla jobbet, men erfarenheten är att många tackar nej till att följa med av olika skäl. Därför är det viktigt att regeringen ökar möjligheterna att vara kvar, exempelvis genom distansarbete, anser Annette Carnhede.

De som ändå blir av med sina jobb riskerar dessutom att drabbas dubbelt, framhåller hon. Arbetsgivarverket har i årets avtalsrörelse ställt krav på försämringar i det statliga trygghetsavtalet, ett avtal som fram till nu har gjort omställningar i staten lättare för både anställda och myndigheter.

ST invänder också mot regeringens förväntningar att de statliga bolagen ska ställa upp med regionalpolitiska stödinsatser i samband med försvarsomställningen.


- Regeringens tidigare hållning är att de statliga bolagen ska verka på en konkurrensutsatt marknad med samma krav på lönsamhet och effektivitet som övriga bolag. Att tvinga på dem andra krav, som nu regionalpolitiska åtgärder, är inte rättvist och kan äventyra de statliga bolagens verksamhet, säger Annette Carnhede.

ST har tidigare undersökt effekter på verksamheten när statliga myndigheter flyttas av regionalpolitiska skäl. Enligt den undersökningen tar det lång tid innan arbetet flyter effektivt på den nya hemorten. Det gäller i synnerhet mer specialiserade myndigheter, och ett viktigt skäl är att få av de anställda specialisterna flyttar med.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA