Regeringen mötte parterna om #metoo

#METOO2017-12-11
Regeringen mötte på fredagen arbetsmarknadens parter för att diskutera hur kränkningar och övergrepp i arbetslivet ska motarbetas genom ett intensifierat arbetsmiljöarbete.

Med på mötet med regeringen fanns LO, TCO, Saco, SKL, Svenskt Näringsliv och Arbetsgivarverket. Också Arbetsmiljöverket och Diskrimineringsombudsmannen deltog i mötet med statsråden Åsa Regnér och Ylva Johansson.

”Under de senaste veckorna har kvinnors erfarenheter av övergrepp och sexuella trakasserier kommit upp till ytan. I bransch efter bransch har kvinnor vittnat om kränkande och diskriminerande beteenden som både påverkat kvinnors liv, yrkesliv och karriärer negativt. Det är inte acceptabelt”, kommenterar jämställdhetsminister Åsa Regnér, S, i ett pressmeddelande.

Under mötet diskuterades bland annat hur arbetsmarknadens parter kan agera för att förändra situationen och hur arbetet mot sexuella trakasserier kan förstärkas i arbetsmiljöarbetet på arbetsplatser.

”Kriminella handlingar som begås på arbetsplatser ska självklart alltid anmälas för att hanteras av rättsväsendet. Men utöver rena lagöverträdelser vittnar många kvinnor också om en helt oacceptabel arbetsmiljö. Det är uppenbart att det inte gjorts tillräckligt för att komma tillrätta med dessa problem”, skriver arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S, i pressmeddelandet.

Arbetsgivarrepresentanterna för offentliga sektorn Eva Liedström Adler, generaldirektör vid Arbetsgivarverket och Vesna Jovic, vd för Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, skriver i en gemensam debattartikel att de på olika sätt vidtagit åtgärder för att statliga myndigheter, kommuner, landsting och regioner bättre ska kunna ta sitt ansvar:

”Arbetet mot trakasserier och kränkningar måste vinnas varje dag och på alla nivåer. Det handlar om att det för varje medarbetare ska vara självklart att anmäla både sådant man själv är med om och sådant som man ser kollegor drabbas av. Men framförallt handlar det om vilken kultur vi har och vill ha på arbetsplatserna. Det är dags att rensa ut gamla, mossiga normer och strukturer och utveckla inkluderande arbetsplatser där alla behandlas med respekt”, skriver de i sin debattartikel i Altinget.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.