Rikspolischef Anders Thornberg.
Bild: Lars Hedelin
Rikspolischef Anders Thornberg.

Rikspolischefen bemöter kritik från anställda

POLISEN2022-06-02

Den grova kriminaliteten är en utmaning för Polisen, skriver rikspolischef Anders Thornberg på Polismyndighetens webbplats, sedan anställda gått ut i Svenska Dagbladet och kritiserat arbetsgivaren. I en intervju med tidningen tillstår han också att det finns en tystnadskultur inom myndigheten.

Den grova kriminaliteten är en stor utmaning för Polismyndigheten, konstaterar Anders Thornberg på myndigheten webbplats. Han bekräftar det som Svenska Dagbladet lyfter fram i sin artikelserie, att de medarbetare som jobbar med att utreda grova brott sliter hårt, men att det saknas det saknas erfarna utredare i den omfattning som behövs.

Tidningen har i samband med en granskning pratat med ett femtontal erfarna mordutredare och åklagare som menar att gängkriminaliteten i Sverige nått en nivå som polisen inte kan hantera. I första hand anser de inte att det handlar om resursbrist, utan om rutiner och arbetssätt som inte fungerar, skriver tidningen.

”Det är en självklarhet att vi vill ha erfaren personal som arbetar med komplicerade brottsutredningar, men när antalet grova brott ökar fortare än vi hinner rekrytera och utbilda, blir effekten ett hårt tryck på den personal vi har. De problem i samhället med grov kriminalitet vi ser i dag har byggts upp under många år, utvecklingen kommer att ta tid att vända”, skriver Anders Thornberg.

Enligt rikspolischefen handlar det bland annat om att rekrytera och behålla polisanställda, och höja den operativa förmågan genom att utveckla arbetssätt och metoder. Det gäller både att förhindra och klara upp grova brott och att förverka brottsvinster. Dessutom anser han att polisens uppdrag måste renodlas så att fler medarbetare kan frigöras till det viktigt kärnuppdraget.

”Vi behöver vara tio-tolv medarbetare med olika professioner som jobbar med en utredning för att det ska fungera. Vi har 300 öppna mord eller mordförsök i dag, och vi har inte tillräckligt många erfarna medarbetare för att bemanna dessa utredningar. Då får vi göra så gott som vi kan med det vi har. Och det är lite av den frustrationen som har kommit fram”, säger Anders Thornberg till Svenska Dagbladet.

Han konstaterar också att arbetsmiljön för utredarna behöver bli bättre. Villkoren för alla anställda är en prioriterad fråga och det är därför av stor vikt att medarbetare berättar om de problem de ser och möter, skriver han.

”Det är att vi har en tystnadskultur inom polisen. Jag hade hellre sett att man gått öppet inåt i organisationen. Jag tar till mig det här och vi kommer jobba vidare med detta inom polisen”, säger han till Svenska Dagbladet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA