Rikspolisstyrelsen får helt ny organisation

POLISEN2005-11-08

Rikspolisstyrelsen omorganiseras helt. Syftet är främst att ändra arbetssätt. Klart är att det kommer att behövas nya kompetenser eftersom det tillkommer nya arbetsuppgifter.

– Allt ska ske med faslig takt, säger Susanna Thylin om Rikspolisstyrelsens (RPS) omorganisation som pågått sedan i somras. Arbetsgivaren har inte sagt att alla får plats i den nya organisationen men inte heller att någon förlorar jobbet. Bland STs medlemmar finns förstås oro.

Enheter splittras

Susanna Thylin är STs sektionsordförande på Rikspolisstyrelsen. Hon berättar att en del enheter inom RPS splittras och att stämningen bland personalen skiftar mellan enheterna.

Enligt henne är en av motiveringarna till omorganisationen att rikspolischef Stefan Strömberg vill skilja på beställar- och utförarroller. Han vill därför dela upp RPS i tre delar (se faktaruta).

Ännu är inget klart om bemanningen och anställningsstopp råder. Personaldirektör Ivar Eriksson förklarar att det i detta skede inte är fråga om att minska personalen:

– Primärt ska vi ändra arbetssättet. Att införa beställar- och utförarroller kommer att kräva bättre kompetens än vad vi har idag. Hittills har vi klarat av att byta kompetens med aktiva personalåtgärder och min målsättning är att fortsätta så.

”Vi har kunnat påverka”

En slutrapport ska vara klar i månadsskiftet november/december och beslut fattas om den nya organisationen i december. Den ska börja fungera från 1 januari.

– Rikspolischefen har haft informationsmöten med hela personalen och facken har fått kontinuerlig information, fortsätter Susanna Thylin. Vi tycker att vi kunnat påverka och har fått gehör för en del synpunkter när vi förhandlat enligt MBL (medbestämmandelagen).

Exempel på det är att en ST-expedition kommer att vara bemannad några dagar i veckan från den 16 november. Dit ska oroliga medlemmar kunna vända sig.

Ny organisation

Rikspolisstyrelsens nya organisation från årsskiftet:

o Huvudkontoret med verkssekretariat, verksamhetsutveckling, controller mm sysslar med enbart strategiska frågor, tar fram policies, riktlinjer etc. Det riktar sig utåt mot polismyndigheterna,

o Rikskriminalpolisen och Polishögskolan förblir intakta.

o Gemensamt stöd, verkställer uppgifter från främst Huvudkontoret och är servicefunktion för hela polisen. Hit hör IT och löneadministration.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA