Riksrevisionen anmärker på övertidsberg

HÖGSKOLAN2006-05-09

Enskilda lärare på högskolan i Kalmar har övertid på uppemot 1 300 timmar och nu uppmanar Riksrevisionen högskolan att se över sina rutiner, skriver Östra Småland.

Löneskulden för övertid på högskolan i Kalmar är 9,2 miljoner kronor. Större delen av skulden beror på att enskilda personer har enorma övertidsberg.

Vid institutionen för humaniora och samhällsvetenskap har flera personer mellan 900 och 1 300 övertidstimmar.

På institutionen för medievetenskap har en person över 1 000 övertidstimmar och en annan över 700 timmar övertid. På institutionen för hälso- och beteendevetenskap har en anställd över 1 000 timmar i övertid, skriver tidningen.

”Det stora saldot av övertidstimmar tyder på att de har upparbetats under ett flertal år”, skriver revisorerna. Detta tyder på brister i ledningens styrning och uppföljning av de anställdas arbetstid, anser de.

Enligt arbetsmiljölagen har en arbetsgivare rätt att beordra anställda att arbeta 50 timmar per kalendermånad eller högst 200 timmar övertid under ett kalenderår. Om lagstiftningen följts skulle alltså 1 300 timmar övertid motsvara maximalt övertidsuttag under sex och ett halvt år.

Förvaltningschef Ann Fust säger till tidningen att det inte är bra med det stora antalet övertidstimmar:

– Men jag träffade mina kollegor vid andra lärosäten nyligen och samtliga högskolor har samma problem. Men självklart ska vi se över våra rutiner när det gäller övertiden precis som revisorerna påpekar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA