Riksrevisionen granskar delat ansvar

STATSFÖRVALTNING2020-05-12
Riksrevisionen ska granska hur det fungerar när myndigheter delar på ansvaret för vissa anslag i statens budget. En risk är att myndigheterna lägger för mycket resurser på att hålla reda på den andra myndighetens beslut, menar Riksrevisionen.

För vissa anslagsposter i statens budget finns ett delat ansvar mellan två eller flera myndigheter. Det gäller till exempel investeringsstöd för solceller, där Energimyndigheten disponerar anslaget, länsstyrelserna handlägger och Boverket betalar ut, konstaterar Riksrevisionen i ett pressmeddelande. Det finns fler sådana konstruktioner. Riksrevisionen ska nu granska om delat ansvar är effektivt eller om det leder till dubbelarbete och försvårad uppföljning.

”Granskningen ska bland annat svara på om fördelarna överväger riskerna när olika myndigheter tilldelas varsin del av ansvarskedjan – eller om processerna för beslut, utbetalning och uppföljning kan förenklas”, kommenterar riksrevisor Helena Lindberg.

Risken med ett delat ansvar kan enligt Riksrevisionen vara att utbetalande myndigheter behöver lägga onödigt mycket resurser på att hålla reda på beslut som tas av andra myndigheter. Det kan också ge sämre möjligheter till uppföljning, och därmed sämre möjligheter att utveckla verksamheten. En annan risk är enligt Riksrevisionen att myndigheter förbinder sig att betala ut mer pengar än vad de får enligt sina instruktioner.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.