Riksrevisionen hotas av vite

JÄMO2005-04-13

Nu hotas Riksrevisionen av vite av Jämo, sedan man trots upprepade påstötningar inte presterat en jämställdhetsplan som motsvarar lagens krav.

Jämställdhetsombudsmannen anmärker på att Riksrevisionen inte gjort en kartläggning och analys av lönerna ur jämställdhetsperspektiv, trots påstötningar och överläggningar i ärendet. Nu ska Jämställdhetsnämnden ta ställning till Jämos krav på vitesföreläggande.

Det har bara inträffat en gång tidigare att JämO dragit en statlig myndighet inför Jämställdhetsnämnden. Den gången var det Försvarsmakten.

Riksrevisionen riskerar ett åläggande att lägga fram en godkänd jämställdhetsplan redan i vår. Om inte begär JämO att nämnden ska fastställa ett vite på 250 000 kronor.

– Det är så pass viktigt att man gör en granskning av lönesättningen. Annars är risken att lönerna sätts godtyckligt, vilket missgynnar kvinnorna, säger juristen Björn Petersson på JämO.

Det har hittills aldrig gått så långt att ett vite utkrävts efter beslut i Jämställdhetsnämnden. Företag som dras inför nämnden brukar falla till föga och fullgöra sina skyldigheter innan de hamnar i tingsrätten för en vitesförhandling.

– Vi har missbedömt den tid det tar att arbeta fram gemensamma värderingskriterier, medger överdirektören Gert Jönsson på Riksrevisionen i ett uttalande.

Riksrevisionen och de fackliga organisationerna diskuterar nu en lönemodell som kan ligga till grund för en analys som överensstämmer med lagens krav.

Jämo begärde redan den 29 september i fjol att få in Riksrevisionens jämställdhetsplan inom en månad.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA