Risk för diskriminering vid rekrytering

DISKRIMINERING2023-06-09

Det finns stor risk att utsättas för diskriminering i arbetslivet, inte minst i samband med rekrytering, visar en forskningsöversikt som Diskrimineringsombudsmannen, DO, låtit göra.

DO har i forskningsöversikten samlat nordisk forskning om diskriminering i samband med rekrytering. Resultaten visar tydligt att vissa människor blir bortvalda på ett sätt som kan vara diskriminerande redan innan de har blivit kallade till intervju, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

”Kunskap om var riskerna för diskriminering finns är det första steget att motverka diskriminering, och jag hoppas därför att den här forskningsöversikten kan bli ett viktigt verktyg för arbetsgivare och HR-personal som vill göra mer för att säkerställa rekryteringsprocesser utan diskriminering”, framhåller diskrimineringsombudsman Lars Arrhenius i pressmeddelandet.

DO har anlitat forskarna Sima Nourali Wolgast och Martin Wolgast vid institutionen för psykologi vid Lunds universitet för att göra översikten. Rapporten visar att personer med funktionsnedsättning och personer med arabiskklingande namn mer sällan kallas till intervjuer trots att de har likvärdiga meriter som andra sökande. Flera studier visar även att andelen positiva svar på jobbansökningar minskar med stigande ålder, med början redan från 40-årsåldern.

Enligt forskningsöversikten finns det kunskapsluckor både vad gäller riskerna för diskriminering i samband med rekrytering och vad gäller förebyggande metoder för att motverka sådan diskriminering.

Rapporten vänder sig förutom till arbetsgivare även till arbetstagare och till dem som arbetar med personalfrågor på ett fackförbund eller inom en arbetsgivarorganisation.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA