Samarbete om arbetsmiljön

NYHET2003-12-15

Regeringen vill samarbeta med fack och arbetsgivare för att förebygga skador och sjukdomar som beror på arbetsmiljön och för rehabilitering av långtidssjuka.

Vikten av ett ökat arbetsgivaransvar ska lyftas fram, säger regeringen i vårbudgeten, men talar inte om hur.

Regeringen ska också tillsammans med de offentliga arbetsgivarna genomföra ett försök som syftar till att få tillbaka långtidssjuka i arbete, förbättra det förebyggande arbetsmiljöarbetet och minska sjukskrivningarna.

Ett annat förslag innebär att 100 miljoner kronor avsätts för att minska långtidsjukskrivningarna i hela samhället.

– Beslutet om förbättringar i arbetsskadeförsäkringen och satsningar för de långtidssjukskrivna är positiva. Men det behövs ett nationellt helhetsgrepp mot ohälsa och stress i arbetslivet, säger TCOs ordförande Sture Nordh i en kommentar.

Samma dag som vårbudgeten lades fram kunde TCO presentera en egen undersökning om ohälsan i Sverige – ett problem som enligt tjänstemannaorganisationen hotar att omintetgöra den i övrigt positiva ekonomiska utvecklingen i Sverige. På 14 platser i landet fanns ledamöter i TCO-styrelsen på plats för att kommentera budgeten och redovisa resultaten av TCO-undersökningen.

Undersökningen visar att nära 70 procent av de yrkesverksamma i Sverige anser att det ökade antalet sjukdagar i första hand beror på stress och ökade krav på arbetsplatsen. 62 procent hade gått till jobbet fast de var sjuka och 22 procent hade använt semester eller kompledighet i stället för sjukskrivning vid sjukdom.

– Budgeten borde ha innehållit massiva satsningar bland annat på en förbättrad arbetsmiljö, rehabilitering och mer utbildad personal i offentlig sektor, anser Sture Nordh. Det saknas också insatser för att stärka individens vardagsmakt i arbetslivet, till exempel över arbetstiden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA