Samtal om lönen besvikelse för många

NYHET2004-10-13

Det egna inflytandet i löneförhandlingarna har varit mycket litet eller inget alls. Så säger 54 procent av dem som deltagit i STs undersökning om hur systemet med samtalsbaserad lönesättning har fungerat.

Av:  Ann-Charlotte Viklund

Endast 14 procent tycker att de haft ett ganska stort inflytande, en procent att inflytandet varit mycket stort. 44 procent är ganska eller mycket missnöjda med sin nya lön.

Trots detta vill 95 procent fortsätta med samtalsbaserad lönesättning.

Att lönen bestäms efter samtal mellan anställd och chef har blivit allt vanligare inom både privat och offentlig sektor. ST har valt att kalla modellen för lönesättningssamtal.

För att få en bild av hur modellen har fungerat, har ST låtit en fristående konsult, Anders Frick, telefonintervjua 674 ST-medlemmar under juni 2004. Medlemmarna arbetar på ett tiotal olika myndigheter av varierande storlek. Parallellt har djupintervjuer gjorts med 20 förtroendevalda från samma myndigheter.

Av samtliga tillfrågade svarar 15 procent att det inte finns någon uttalad lönepolitik på myndigheten, 13 procent att de inte vet.
Ju mindre arbetsplats/myndighet, desto mer diskuteras lönepolitiken.

Oroväckande för STs del är att endast 20 procent av de tillfrågade kände till innehållet i STs lönepolitik ganska väl. 55 procent kände inte till den särskilt väl, 23 procent inte alls. 

Av undersökningen drar STs ordförande Annette Carnhede följande slutsatser:

  • De flesta som haft lönesättningssamtal vill fortsätta med dem. Önskan är större bland yngre och blir starkare ju högre lön man har.
  • För att öka inflytandet för anställda/medlemmar måste både arbetsgivare och facket bli bättre på att ge stöd och information om spelregler.
  • ST kräver att lönen ska godkännas i kollektivavtal och att parterna före lönesättningssamtalen kommer överens om lönebild och lönekriterier.
  • Samtalen ska hållas med närmast lönesättande chef, som måste ges befogenheter att sätta lönen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Löner
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA