Sänkt a-kassa befaras ge lägre löner

A-KASSAN2006-12-05

Sju av tio tror att regeringens förslag om sänkt a-kassa leder till lägre löner och åtta av tio tror att oron för att bli arbetslös ökar. Det visar en ny undersökning som Fackförbundet Seko har låtit Synovate Temo göra.

Av:  Mikael Silberstein

– När arbetslösa tvingas ta riktigt lågbetalda jobb är risken stor att detta sätter press nedåt på hela lönestrukturen. Snacka om att skapa ett arbetsliv med väldigt många otrygga människor, säger Janne Rudén, Sekos förbundsordförande, i ett pressmeddelande.

Hälften av befolkningen tror att förändringarna kommer att leda till att färre än i dag vågar byta jobb. Den frivilliga rörligheten på arbetsmarknaden kommer att minska, anser Janne Rudén.

Sex av tio tror inte heller att förslaget leder till fler jobb. Janne Rudén är övertygad om att syftet är ett annat.

– Dels att pressa ned lönerna, dels att finansiera orimliga skattesänkningar för människor med redan välbetalda jobb. Arbetslösa får betala för att redan välbeställda ska få det ännu bättre.

Förslaget till ny a-kassa

* Medlemsavgifterna höjs kraftigt. STs a-kassa höjer från 84 till 307 kronor per månad – och hamnar ändå lägst.

*Den som är arbetslös behåller den nuvarande lägre a-kasseavgiften. Men det räcker att ha
arbetat en dag under en månad för att den nya högre avgiften ska gälla.

*Ersättningen sänks till 70 procent efter 200 dagars arbetslöshet och till 65 procent efter 300 dagar. Den som har minderåriga barn får 70 procent i 450 dagar. Högsta dagpenning blir 680 kronor. I dag är nivån 80 procent, med ett takbelopp på 730 kronor per dag de första 100 dagarna, därefter 680 kronor.

*Avdragsrätten för a-kasseavgiften och fackavgiften slopas. Arbetsgivare behåller sin avdragsrätt för avgifter till arbetsgivarorganisationer.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA