Säpo vill öppna för utlänningar

SÄKERHETSSKYDD2009-12-07

Förbudet för utländska medborgare att få säkerhetsklassade jobb bör tas bort . Det föreslår Säpochefen Anders Danielsson i en rapport till justitiedepartementet.

Säpos chef Anders Danielsson har gjort en förstudie inför en modernisering av säkerhetsskyddslagen. Moderniseringen är en följd av den fria rörligheten inom Europa, och Anders Danielsson säger till Sydsvenskan att det inte finns någon poäng att göra undantag för skyddsklassade tjänster:

– Inom vissa verksamheter är det nödvändigt att ha tillgång till kompetens som inte finns att tillgå i Sverige. Det kan också finnas ett behov av kompetens från flera länder, säger han.

Enligt Anders Danielsson har det blivit svårare för Säpo att definiera vad som är ”rikets säkerhet”. Det blir också svårare att skydda ”svenska intressen” när omvärlden globaliseras – fysiskt och digitalt. Därför anser han att Säpo bör få ett ökat ansvar för att skydda känsliga IT-system. Om sådana slås ut kan svenska folket bli utan allt från banklån och kontanter till dricksvatten och elektricitet, säger han till Sydsvenskan.

Han vill också Natoanpassa Säpos registerkontroller och säkerhetsprövningar. Säkerhetsklassningen bör utgå från personer, inte tjänster. Och han vill införa fyra grader av offentliga hemligheter: restricted, confidential, secret och top secret:
– Det skulle underlätta vårt samarbete med andra. Då blir sekretessbelagda uppgifter lättare att tolka gentemot omvärlden. När vi utbyter information med andra länder kan vi lättare jämföra vilken typ av uppgifter som vi lämnar och tar emot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA