Satsning på kvinnliga professorer

HÖGSKOLAN2007-11-02

När Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, installerar 40 nya professorer i november är nio av dem kvinnor. Och vid Lunds universitet har man beslutat prioritera kvinnliga gästprofessorer.

När KTH utnämner nio nya kvinnliga professorer vid ett och samma tillfälle är det tre gånger fler än vid någon tidigare installation. I och med de nya utnämningarna har antalet kvinnor bland KTHs professorer ökat med 50 procent hittills i år, och i ett pressmeddelande förutspår tillförordnade rektorn Anders Eriksson att de kommer att vara 75 procent fler innan året är slut.

Men sammantaget utgör de kvinnliga professorerna forfarande en minoritet. Efter installationen kommer det att finnas 26 kvinnliga och 279 manliga professorer vid KTH.

– För framtiden är kanske det allra viktigaste att alla KTHs skolor börjat leta efter och värdera kvinnor som kan tillföra verksamheten något nytt. Det är mycket glädjande att se hur hela KTHs spektrum av ämnen, från partikelfysik till vårdergonomi, får injektioner av nya individer med nya idéer, säger han.

Lunds universitet har haft svårt att nå upp till regeringens jämställdhetsmål att var fjärde professor ska vara kvinna. Därför har rektor Göran Bexell beslutat att varannan gästprofessor som utnämns i år och nästa år ska vara kvinna, berättar Sydsvenskan.

– Målen nåddes med marginal för de rekryterade och befordrade professorerna, men gästprofessurerna drog ner snittet år 2005 och 2006, säger prorektor Ann Numhauser-Henning, ordförande för universitetets ledningsgrupp i jämställdhetsarbetet, till tidningen.

Bara drygt 15 procent av professorerna vid Lunds universitet är kvinnor, medan mer än hälften av studenterna och nästan hälften av doktoranderna är kvinnor. Beslutet att kvotera in kvinnor som gästprofessorer är ett strategiskt beslut, säger Ann Numhauser-Henning:

– Det finns en stor flexibilitet i gästprofessurerna. De är inte på heltid, inte heller på helårsbasis och de upptar inte en tjänst. Det är lättare att arbeta med jämställdhet just med dem. Därför kan vi ”ta igen” glappet mellan män och kvinnor under nästa år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA