Seko säger upp statliga avtal i protest

AVTAL2013-09-03
Seko säger upp flera av sina centrala avtal med Arbetsgivarverket. Anledningen är att Arbetsgivarverket har sagt upp trygghetsavtalet, som garanterar statligt anställda skydd vid omställning eller arbetslöshet.

Seko säger upp tre olika avtal om visstidsanställningar inom universitets- och högskoleområdet. Seko hänvisar till att Arbetsgivarverket i sin tur har sagt upp trygghetsavtalet. Enligt förbundet vill Arbetsgivarverket att ett eventuellt nytt trygghetsavtal endast ska gälla vid arbetsbrist, vilket innebär att det inte gäller för visstidsanställda. Därför, skriver förbundet i ett pressmeddelande, vill Seko inte i det här läget bära några avtal om visstidsanställningar som blir otryggare.

”Genom att säga upp Trygghetsavtalet vill Arbetsgivarverket skapa otryggare anställningar för våra medlemmar. En sådan utveckling kan vi absolut inte medverka till, utan säger bestämt nej till de försämringar som Arbetsgivarverket vill ha in i avtalet”, skriver Lars Johansson, ombudsman på Seko i ett pressmeddelande från förbundet.

Förbundet har också sagt upp det allmänna samarbetsavtalet. Anledningen till det är att förbundet tycker att reglerna i medbestämmandelagen och huvudavtalet är tillräckliga.

STs förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar vill inte kommentera att Seko sagt upp avtalen.

– Vi sitter i pågående förhandlingar. Varje förbund ska ha, och har, sin egen strategi. Vi tittar på hur vi ska landa det här på bästa sätt för STs medlemmar, säger hon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.