Sextrakasserier vid polisen

NY RAPPORT2003-12-15

Kvinnor som arbetar vid polisen är oftare utsatta för sexuella trakasserier än kvinnor i allmänhet. Men situationen har blivit något bättre de senaste åren.

I nationella undersökningar om sexuella trakasserier mot kvinnor ligger andelen drabbade på ungefär två procent. Bland kvinnliga civilanställda hos polisen är siffran sex procent, och än mer utsatta är de kvinnliga poliserna: tolv procent. Det visar en ny rapport från polisväsendet.

Men det har varit ännu värre. I den första undersökningen 1998 angav 8 procent av de kvinnliga civilanställda och 15 procent av de kvinnliga poliserna att de upplevt sexuella trakasserier.

I svaren har man utgått från den gamla, snävare definitionen av sexuella trakasserier, till exempel sexuella anspelningar, kommentarer om utseende, tafsande och sexuella förslag – allt förutsatt att handlingarna varit ovälkomna.

Den nya definitionen i lagen fångar även upp nedsättande eller förlöjligande omdömen om kvinnor, om man blivit osynliggjord, eller undanhållen information eller kompetensutveckling på grund av sitt kön.

Med denna vidare innebörd har betydligt fler drabbats, 33 procent av poliserna och 14 procent av de civilanställda. Det ska dock jämföras med de än högre siffrorna för 1998: 41 respektive 20 procent.

– Det är bra att tendensen är att det blir bättre, men minskningen är inte så stor, konstaterar Anna-Greta Johansson, ordförande i ST-Polisväsende. Det är också viktigt att påpeka att lika många civilanställda som poliser drabbas, eftersom de civilanställda kvinnorna är så många fler.

Den första undersökningens nedslående resultat 1998 gjorde att diskussionen kom igång, och folk är mer uppmärksamma i dag, menar Anna-Greta Johansson – både de som trakasserat och de som drabbats av trakasserier.

Polisen har också haft utbildningar om problemet, handlingsplanen mot sexuella trakasserier har lyfts fram och ett manligt nätverk har bildats.

– Det finns en del som påstår att jargongen inom polisen måste vara rå men hjärtlig för att man ska orka med jobbet. Sådant ska man vara väldigt uppmärksam på och absolut inte acceptera, säger Anna-Greta Johansson. Vi måste sätta gränser för vilket språk vi använder i vardagen.

Undersökningen visar också att fler än tidigare berättar för arbetskamrater eller chefen om vad man varit utsatt för, och det är också vanligare att man får stöd i situationen. Å andra sidan är det fler av de drabbade som funderar på att sluta vid polisen på grund av trakasserierna.

I korthet

Två procent av kvinnorna i hela landet uppger att de har blivit sexuellt trakasserade. Bland civilanställda inom polisen är motsvarande siffra sex procent och bland kvinnliga poliser 12 procent

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA