SiS tar sats mot hot och våld

ARBETSMILJÖ2013-08-14

Statens institutionsstyrelse har gjort mallar för riskbedömningar i arbetet, förbättrat tillbudsrapporteringen och de centrala säkerhetsriktlinjerna. Nu hoppas myndigheten att Arbetsmiljöverket ska avstå från att vidta rättsliga åtgärder mot ledningen.

I februari beslutade Arbetsmiljöverket om ett föreläggande mot Statens institutionsstyrelse, SiS, med omfattande krav på förbättringar i arbetsmiljön för att minska risken för hot och våld. Om inte SiS senast 12 augusti kunde visa att man uppfyllde kraven fanns ytterst ett hot om åtal mot ledningen för brott mot arbetsmiljölagen.

Nu har SiS lämnat sin redovisning till Arbetsmiljöverket. Myndigheten har under våren vidtagit flera åtgärder. Bland annat har man tagit fram enhetliga mallar för riskbedömningar och åtgärdsplaner kring hot och våld på tvångsvårdsinstitutionerna för ungdomar och vuxna missbrukare. Dessutom ska både institutionerna och högre instanser göra årliga arbetsmiljödeklarationer för att upptäcka brister i det systematiska arbetsmiljöarbetet.

SiS har även utarbetat en arbetsmiljöutbildning för chefer och skyddsombud, och har beslutat att både tillbud och incidenter ska rapporteras i det nya interna incidentrapporteringssystemet.

Men en del återstår att göra. Säkerhetsproblemen beror ibland på olämpliga lokaler, och SiS lovar att under hösten ta fram centrala riktlinjer för lokaler. Det saknas också riktlinjer för riskbedömning i samband med att institutionerna tar emot nya klienter. En tredje punkt att pricka av gäller överfallslarmen. Myndigheten har ett nytt larmsystem som ska vara infört överallt i slutet av året.

Jimmy Haller, huvudskyddsombud på SiS, tycker att myndigheten går åt rätt håll, även om han hade hoppats att man skulle ha kommit längre.

– Ett stort framsteg är att man tydliggör att man ska utreda situationer med hot och våld och göra åtgärdsplaner, och att man fått hjälp av mallar i det arbetet. Det tror jag kommer att ge effekt på sikt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA