Sjukförslag får kritik i remiss

HÄLSA2008-02-19

Arbetsgivarverket och Sveriges Kommuner och Landsting anser att de nya tidsgränserna för sjukskrivning inte kan införas i sommar, som regeringen vill.

De fackliga organisationerna har redan tidigare fällt en hård dom över förslaget om en så kallad rehabiliteringskedja med strikta tidsgränser för sjukskrivning.

Förslaget innebär att en anställd kan tvingas att säga upp sig efter ett halvårs sjukskrivning, om hon eller han kan tänkas klara något annat jobb på den svenska arbetsmarknaden. Arbetsgivarna kommer alltför lätt undan, anser facken.

Men också arbetsgivarnas organisationer har invändningar, visar deras remissvar. Svenskt Näringsliv saknar en analys av Försäkringskassans möjligheter att aktivt och långsiktigt stödja rehabilitering. Man sätter också ett frågetecken för Arbetsförmedlingens resurser att hjälpa dem som måste söka ett nytt jobb.

Arbetsgivarverket och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, anser att resurser för rehabilitering måste finnas på plats innan de nya tidsgränserna införs. Och det kommer de inte att vara i sommar, när sjukförsäkringen ska ändras.

Det håller Försäkringskassan med om i sitt remissvar: ”Risken är att den enskilde kommer i kläm och står utan försörjning.” Man är över huvud taget mycket tveksam till att införa omfattande förändringar i sjukförsäkringen innan regeringen rett ut otydligheter och analyserat effekterna av förslaget. Ett annat problem är de många undantagen från tidsgränserna, som skapar osäkerhet om vad som gäller i det enskilda fallet.

SKL kräver en jämställdhetsanalys, då man ser en stor risk att i synnerhet kvinnor med lättare psykiska diagnoser och sjukdomar i nacke-axlar-rygg hamnar i utanförskap. ”Även om förslagen i sig är könsneutrala är dess effekter inte det”, skriver SKL.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA