Sjukskriven vid Umeå universitet sades upp

HÖGSKOLAN2007-05-29

Umeå universitet sade upp en långtidssjukskriven anställd utan att facket kopplades in. Ett allvarligt brott mot arbetsrätten, menar ST, som inlett tvisteförhandlingar.

ST har krävt att uppsägningen förklaras ogiltig. Dessutom begär man ett skadestånd på 50 000 kronor för att arbetsgivaren inte meddelade facket vad som var på gång.

– Vad gäller den delen är jag inte beredd att backa, säger STs regionala ombudsman Lena Oskarsson. Det är alldeles för grovt. De vet hur det ska fungera, de måste ta kontakt med oss.

ST anser att arbetsgivaren, förutom att ha brustit arbetsrättsligt, inte heller gett facket möjlighet att stötta och ge råd när medlemmen ställdes inför universitetets beslut. Personen har varit anställd under lång tid men sades upp när antalet tjänster skars ner till följd av övertalighet.

Det gick för fort

Elizabeth Selander från universitetets personalenhet kategoriserar hanteringen av uppsägningen som »ett olycksfall i arbetet«, och medger att det gick för fort. Hon poängterar att facket, liksom en rad andra parter, under flera år har varit involverade i en omställningsprocess för den berörda personen.

Situationen är enligt Elizabeth Selander ett typexempel på hur olika trygghetssystem kolliderar när en anställd behöver hitta en ny inriktning på annat håll.

Den som blir uppsagd på grund av arbetsbrist får tillgång till både Trygghetsstiftelsen och arbetsförmedlingen.

– Den formen saknas i arbetsrättslig reglering och det är tråkigt, för det skapar en inlåsningseffekt som varken gagnar verksamheten eller individen, säger Elizabeth Selander.

Lena Oskarsson påpekar att Umeå universitet vanligtvis är bra på att föra en dialog med facket före den här sortens beslut.

– De brukar hantera det här mycket, mycket snyggare. I det här fallet har man glömt, eller valt, att inte prata med facket. Det är allvarligt.

De lokala förhandlingarna har avslutats i oenighet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA