Sjuktal ökar femtionde månaden i rad

SOCIALFÖRSÄKRING2015-03-26
Sjukpenningtalet ökade i februari för femtionde månaden i följd. Som lägst var sjukpenningtalet nere i 6,0 i december 2010. I februari i år hade det enligt Försäkringskassans statistik ökat till 9,6 sjukdagar per sjukförsäkrad och år.

Sjukpenningtalet är ett mått på antalet sjukdagar per sjukförsäkrad och år. Efter ändrade regler för sjukförsäkringen 2008 sjönk sjukpenningdagarna för att nå sin lägsta nivå i november och december 2010, då antalet sjukdagar var nere i 6,0 per försäkrad och år.

Sedan dess har antalet stadigt stigit, och i februari i år var sjukpenningtalet uppe i 9,6, vilket är den högsta nivån sedan juni 2008. Hösten 2002 var antalet sjukpenningdagar på den högsta nivån någonsin, 18,6 dagar per försäkrad och år.

Antalet sjukpenningdagar ligger konstant mycket högre bland kvinnor än bland män. I februari hade kvinnor i snitt 12,5 dagar per år med sjukpenning, medan motsvarande siffra för män var 6,8.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.