Skatteverket dömer ut myndighet

REMISS2007-09-06

Skatteverket är starkt kritiskt till Krisberedskapsmyndigheten i ett remissvar. Både Skatteverket och andra myndigheter saknar förtroende för myndigheten, hävdar man.

Skatteverket yttrar sig över den utredning som föreslagit att Krisberedskapsmyndigheten, Räddningsverket och Styrelsen för psykologiskt försvar slås samman. Enligt remissvaret har Skatteverket inga invändningar mot förslaget. Däremot har man en hel del att anföra när det gäller Krisberedskapsmyndigheten.

”En organisation som arbetar med beredskapsfrågor är starkt beroende av omgivningens förtroende, vilket erhålls genom uppvisad kompetens inom de områden där verksamhet bedrivs. Skatteverkets erfarenhet av kontakter med andra myndigheter är att förtroendet för Krisberedskapsmyndigheten inte är fullgott”, skriver verket.

De uppgifter som Krisberedskapsmyndigheten omsorgsfullt samlar in rapporteras till regeringen, utan att ge kunskap till de uppgiftslämnande myndigheterna. Myndighetens många utkast till förslag saknar djup och analys och är därför i behov av kompletteringar från erfaret branschfolk. Det kostar ansenlig arbetstid från ett antal personer från andra myndigheter, skriver Skatteverket i remissvaret.

Enligt Skatteverket avstår många myndigheter från att ens ansöka om medel som fördelas av Krisberedskapsmyndigheten, därför att byråkratin är så otymplig.

”Skatteverket finner det olämpligt att en enskild myndighet i så stor utsträckning påverkar fördelningen av försvarsanslag”, skriver man i remissvaret och påpekar dessutom att Krisberedskapsmyndigheten kallar företrädare från andra myndigheter till ett stort antal möten på olika nivåer. Färre och effektivare kontakter skulle höja kvalitén.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA