Skolverket: "Inte bolaget som beslutar"

SKOLVERKET2012-01-16

Bemanningsföretaget Proffice ska för Skolverkets räkning granska ansökningar från lärare som vill bli legitimerade. Men själva myndighetsutövningen behåller Skolverket, enligt avdelningschef Tommy Lagergren.

I och med den senaste skolreformen måste alla lärare bli legitimerade för att fortsätta jobba. Det betyder att uppemot 180 000 ansökningar från lärare och förskollärare om legitimation måste prövas fram till 2015 respektive 2018.

Hittills har över 80 000 ansökningar kommit in. För att möta anstormningen har Skolverket anlitat bemanningsföretaget Proffice.

– Vi har upphandlat Proffice för att slippa jobba med rekrytering. Vi hade inte heller arbetsplatser åt alla. Just nu är det väldigt många ärenden som ska bedömas samtidigt, men längre fram kommer det bara att vara de nya lärarna, 10 000 per år, som ska bedömas, säger avdelningschef Tommy Lagergren, Skolverket.

I Dagens Nyheter kritiserar Lena Marcusson, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, Skolverkets upplägg. Myndighetsutövning får normalt inte skötas av ett privat företag utan särskilt lagstöd, resonerar hon. Ytterst kan rättssäkerheten bli lidande.

Men Tommy Lagergren avvisar kritiken. Han anser inte att Skolverket avhänt sig myndighetsutövningen.

– Besluten fattas helt och hållet av oss. Personalen hos Proffice ser till att ärendet är fullständigt, att alla handlingar finns och de gör en första bedömning utifrån vår bedömningsmall. Sedan granskas ärendet två gånger till av Skolverket som fattar beslut om legitimering.

Skolverket har fem anställda som arbetar med kvalitetssäkring och utredning kring lärarlegitimationerna. Proffice har omkring 65 anställda som utbildats av Skolverket för att arbeta med ansökningar.

Tommy Lagergren anser att Skolverket följer regelverket.

– Vi bedömer att det är möjligt att träffa avtal med ett bolag om att det ska ställa personal till vårt förfogande. Vi har sett att andra myndigheter gör så här. Skolinspektionen använder exempelvis ett bemanningsföretag för provrättning. Vi har ju också sett Trafikverket, Skatteverket och Försäkringskassan anlita externa bolag.

Är det framtidens modell att vid arbetsanhopning anlita bemanningsföretag i stället för att anställa, tror du?

– Det får man nog se från fall till fall. Just här med det här kravet och de här volymerna var det bättre att någon annan löste rekrytering och lokaler och att Skolverket kunde fokusera på innehållet, säger Tommy Lagergren.

Skolverket har just avropat ytterligare sex månaders samarbete med Proffice utifrån det ramavtal som finns.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA