Skolverket förklarar sig i KU

SKOLVERKET2012-04-19

Uppdraget att utfärda lärarlegitimationer är mer komplicerat än någon förutsåg. Det är en av förklaringarna till att Skolverket tog hjälp bemanningsföretaget Proffice, sade myndighetens generaldirektör Anna Ekström vid dagens KU-förhör.

Skolverkets beslut att anlita bemanningsföretaget Proffice för att bearbeta ansökningar om lärarlegitimationer har fått hård kritik. Vid dagens KU-förhör försvarade myndighetens generaldirektör Anna Ekström agerandet.

– För oss var det ett helt odramatiskt beslut, sade hon.

Hon betonade att Skolverket såg beslutet som en ren myndighetsfråga.

– Det är något som vi möjligen informerar departementet om men absolut inte förankrar.

Hon tyckte att man ska se beslutet mot bakgrund av att Skolverket varje år genomför mängder av upphandlingar utan att informera utbildningsdepartementet: under 2010 genomfördes exempelvis 18 upphandlingar – bland annat av expert- och konsulttjänster – till ett värde av 62 miljoner kronor, uppgav hon.

Men den stora förklaringen till att myndigheten valde att anlita ett bemanningsföretag just för den här uppgiften var att myndigheten själv inte hann med uppdraget inom den tidsram som var satt. Anna Ekström förklarar den stora förseningen dels med att myndigheten haft problem med sina IT-system och dels med att ärendena i sig är mycket mer svårutredda än regeringen, riksdagen eller Skolverket hade förutsett.

Hittills har Skolverket fått in 104 486 ansökningar om lärarlegitimationer och fattat omkring 7 700 beslut. Enligt Anna Ekström behöver ungefär 50 procent av alla ansökningar kompletteras och drygt hälften av dem kräver en egen utredning.

– I praktiken måste vi kontakta varje lärosäte och vi får hoppas att någon finns kvar som minns vad den här kursen innehöll eller som har kvar en litteraturlista.

Enligt Anna Ekström behöver myndighetens personal ofta ringa pensionerad personal och be universitetsanställda gräva fram kursplaner i arkiven för att värdera innehållet i en kurs.

Konstitutionsutskottets ordförande Peter Eriksson, MP, kommenterade att det var ”lite frapperande” att ingen på ett tidigare stadium hade funderat över vad arbetet skulle innebära i praktiken.

Anna Ekström menar att situationen nu är någorlunda under kontroll.

– Vi känner oss lugna och trygga med rättssäkerheten i handläggningen, men fortsatt oroliga över att vi måste få upp en större fart, kommenterade hon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA