Skyddsstopp lagt på Stockholmspendeln

SPÅRTRAFIKEN2022-01-27

Skyddsombud från ST vid pendeltågen i Stockholm har lagt ett formellt skyddsstopp för planerna på att införa ensamarbete. De hänvisar till ett regeringsavgörande som förbjuder ensamarbete på pendeltågen. Nu kopplas Arbetsmiljöverket in.

Publikt har tidigare rapporterat om att MTR planerar att ersätta tågvärdarna på pendeltågen i Stockholm med övervakningskameror, efter ett beslut av uppdragsgivaren Region Stockholm. Om tågvärdarna försvinner innebär det att lokföraren blir ensam ombordpersonal.

ST Pendeln menar att det finns ett avgörande från regeringen från 2006 som förbjuder ensamarbete på pendeltågen och att det borde gälla även nu. Men arbetsgivaren hävdar motsatsen, och har meddelat att man har för avsikt att gå vidare med planerna.

Nu har skyddsombud från ST vid pendeltågen lagt ett formellt skyddsstopp för planerna på att införa ensamarbete, vilket innebär att ärendet kommer att granskas av Arbetsmiljöverket. Innan myndigheten har sagt sitt kan arbetsgivaren inte häva skyddsstoppet, såvida man inte kommer överens med skyddsorganisationen.

”Eftersom inte arbetsgivaren verkade intresserad av att lyssna på oss så lägger våra skyddsombud därför ett skyddsstopp för ensamarbete, som även inbegriper planering”, kommenterar Roger Delin, ordförande för ST Pendeln, saken i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.