Skyddsstopp lagt på Stockholmspendeln

SPÅRTRAFIKEN2022-01-27
Skyddsombud från ST vid pendeltågen i Stockholm har lagt ett formellt skyddsstopp för planerna på att införa ensamarbete. De hänvisar till ett regeringsavgörande som förbjuder ensamarbete på pendeltågen. Nu kopplas Arbetsmiljöverket in.

Publikt har tidigare rapporterat om att MTR planerar att ersätta tågvärdarna på pendeltågen i Stockholm med övervakningskameror, efter ett beslut av uppdragsgivaren Region Stockholm. Om tågvärdarna försvinner innebär det att lokföraren blir ensam ombordpersonal.

ST Pendeln menar att det finns ett avgörande från regeringen från 2006 som förbjuder ensamarbete på pendeltågen och att det borde gälla även nu. Men arbetsgivaren hävdar motsatsen, och har meddelat att man har för avsikt att gå vidare med planerna.

Nu har skyddsombud från ST vid pendeltågen lagt ett formellt skyddsstopp för planerna på att införa ensamarbete, vilket innebär att ärendet kommer att granskas av Arbetsmiljöverket. Innan myndigheten har sagt sitt kan arbetsgivaren inte häva skyddsstoppet, såvida man inte kommer överens med skyddsorganisationen.

”Eftersom inte arbetsgivaren verkade intresserad av att lyssna på oss så lägger våra skyddsombud därför ett skyddsstopp för ensamarbete, som även inbegriper planering”, kommenterar Roger Delin, ordförande för ST Pendeln, saken i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.