Skyhögt övertidsuttag på Kronobergshäktet

NYHET2004-04-01

I längden är situationen ohållbar på Kronobergshäktet. Övertidsuttaget var 5 900 timmar i januari-februari, säger häkteschefen Lars-Åke Pettersson.

Arbetsmilijöinspektionens förbud mot överbeläggning på Kronobergshäktet har nu trätt i kraft .

– Antalet nya klienter och vilka platser som finns inom övriga kriminalvården avgör om vi lyckas hålla förbudet. Men situationen kan ändras snabbt, säger Kronobergshäktets chef Lars Åke Pettersson.

Kriminalvården i övrigt har ställt upp med vad de har av resurser för att underlätta. För närvarande finns två intagna i vardera 25 celler på häktet.

Det ingår inte i svensk kriminalvårdskultur att man ska dela cell och att så sker bygger på att de intagna är villiga till det. På Kronobergshäktet är cellerna åtta kvadratmeter stora.

För personalen är övertidsuttaget det största arbetsmiljöproblemet, fortsätter han.

– Perioden januari–februari var det 5 900 timmar och det håller inte i längden. Det är de cirka 180 vårdarna som drabbas.

Vad som händer om han tvingas bryta mot förbudet mot överbeläggning vill Lars-Åke Pettersson inte sia om.

– Vi gör allt vi kan för att hålla det. Men vid vägs ände – om vi inte får mer resurser och jag känner att vi inte kan leva upp till förbudet måste jag avgå. Jag kan inte utsätta mig för fler stämningar, säger Lars-Åke Pettersson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA