ST försvarar bonuslöner

LANTMÄTERIVERKET2003-12-10

Vår bonus är inte så stor att den påverkar effektiviteten negativt. Men det är bra med riktlinjer för vad som ska gälla, säger Eva Davidsson, ST-Lantmäteri.

– Att jobba statligt är inget kall längre. Varför skulle inte bonus finnas för statlig verksamhet? undrar Eva Davidsson, ordförande för ST-Lantmäteri.

Bakgrunden är att bonuslön för första gången utfallit till samtliga anställda vid Lantmäteriverket år 2001. Verksamheten är till 25 procent anslagsfinansierad, medan resten är uppdragsverksamhet.
Per Rosengren, ordförande för Riksdagens Revisorer (RR), har därför riktat kraftig kritik mot Lantmäteriverket. Risk finns att tjänstemännen styrs av ekonomiska intressen i sin myndighetsutövning, menar han.

Någon sådan risk ser inte Eva Davidsson. Hon tycker dock att det är bra att regeringen ska diskutera frågan och undersöka om bonussystem finns på fler myndigheter. Riktlinjer behövs för vad som ska gälla för statlig verksamhet.

– Vår bonus – i år på 2 600 kronor – är inte av sådan omfattning att det påverkar effektiviteten negativt, säger hon. Först ville vi ha bonusen som lön men vi sade ja när arbetsgivaren gick med på att alla anställda, oavsett var inom verket man arbetar, skulle få del av den.

Avtal om bonuslön skrivs för ett år i taget. Det första slöts för år 2000 men eftersom alla enheter inte gick med vinst utföll ingen detta år.

Fakta

Avtal om resultatbonus skrivs för ett år i taget och utgår till varje anställd oavsett var inom koncernen man arbetar. Förutsättningen är bl a att samtliga divisioner går med vinst. Blir resultatet 55 miljoner kronor utfaller 1 000 kronor per anställd; i intervallet 55–60 miljoner: 100 kr per anställd och intjänad miljon; vid 60 miljoner 3 500 kr per anställd; intervallet 60–70 miljoner: 125 kr per anställd och intjänad miljon; 70 miljoner: 3 500 per anställd, därutöver 150 kr per anställd och miljon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Löner
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA