ST kräver stopp för utförsäkringar

SJUKFÖRSÄKRINGEN2010-10-19

Regeringen har aviserat att reglerna i sjukförsäkringsreformen ska ses över. Men nya socialförsäkringsministern säger till Ekot att det måste få ta tid. »Under tiden måste utförsäkringarna stoppas«, säger Roger Syrén, utredare på ST.

Av de 14 280 personer som blev utförsäkrade vid årsskiftet har nio av tio varit i kontakt med Arbetsförmedlingen. Det visar en uppföljning som myndig­heten gjort tillsammans med Försäkringskassan.

Hälften kom tillbaka

Efter tre månader i arbetslivs­introduktion hos Arbetsförmedlingen kan personerna återigen ansöka om sjukpenning eller rehabiliteringspenning. I slutet av augusti hade nära hälften, 47 procent eller 5 883 personer, återvänt till sjukförsäkringen.

– Reformen är felkonstruerad. De här människorna är alldeles för sjuka. Regeringen har underskattat deras vårdbehov, säger Roger Syrén, utredare på ST.

Han tycker att det är bra att regeringen vågar tala öppet om att reformen blivit fel.

»Ett steg tillbaka«

– Men vi är besvikna över att den minister som nu har ansvaret har tagit ett steg tillbaka. Ulf Kristersson kommer att få upp till 2 000 nya utförsäkrade på sitt bord varje månad. De försvinner inte, utan problemet kommer snarare att växa.

Roger Syrén menar att när reformen nu ska utredas är det enda rätta att under tiden stoppa utförsäkringarna.

– Ingen ska behöva drabbas medan regeringen ser över reformen, säger han.

Roger Syrén
Roger Syrén

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av annbw (ej verifierad) tors, 10/21/2010 - 22:36
Reinfeldt har för avsikt att inte ändra på något vad gäller sjukförsäkringen och dess konsekvenser för alla drabbade, det har han klart och tydligt talat om, utan det är den s.k arbetslinjen som ska gälla även framöver.
Med andra ord: så många sjuka som möjligt ska ut ur sjukförsäkringen så kapital friläggs till hans skattesänkningar.
Information om vad som har hänt alla dessa (som han kallar enskilda fall)150000 tidigare sjuka, har skickats till alla i regeringen ett antal gånger men aldrig besvarats.
Inlagt av Agneta Wall (ej verifierad) tors, 10/21/2010 - 23:20
Om detta inte stoppas kommer ännu fler människor hamna inom psykvården för vem mår inte dåligt av att bli av med sin försörjning bara för man råkat bli sjuk och inte kan arbeta. I förlängningen drabbar detta hela familjer och oskyldiga barn. En Regering som har människors liv i sina händer borde vara lite mer human.
Inlagt av Tina (ej verifierad) fre, 10/22/2010 - 21:27
jag är en av dom som är utförsäkrad, åter till FK sedan 1-sep-2010, har blivit godkänn sjukskrivning till aug nästa år detta tack vare en man som tog hand om mina papper och skött kontakten med AF och FK trots att HANDLÄGGARE på AF och arbetspsykologen har skrivit att jag behöver vård och saknar arbetsförmåga. det är inget fel att kolla hur ska jag försöka bli frisk när jag knappt kan ta mig ut till mina läkare ( neurolog och psykolog)eller ska hålla på o bråka med myndigheter jag orkar knappt duscha varje vecka är detta rimligt?

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA