Tufft arbeta med utförsäkrade

SJUKREGLER2010-08-16

Arbetsförmedlingens verksamhet för de utförsäkrade innebär en ökad psykosocial belastning för personalen, visar en medarbetarenkät. Handläggarna saknar utbildning och verktyg för att möta människor i djup kris.

Arbetsförmedlingen har sedan årsskiftet tagit emot drygt 23 000 människor som utförsäkrats från sjukförsäkringen. Tanken är att personerna ska rehabiliteras och kunna återgå i jobb. Men enligt Arbetsförmedlingens rapport för de första sex månaderna har bara två procent fått nya jobb på den ordinarie arbetsmarknaden. Fem procent har gått tillbaka till sin gamla arbetsgivare eller har ett arbete med stöd.

Flertalet är alltså kvar hos Arbetsförmedlingen. De utförsäkrade är ofta oroliga för sin försörjning, och handläggarna måste agera som privatekonomiska rådgivare och vara ”informationsmäklare” mellan personen och Försäkringskassan och socialtjänsten. Många skulle egentligen behöva ett personligt ombud som hjälper till med kontakterna med olika myndigheter, säger Arbetsförmedlingen i sin rapport till regeringen.

Särskilt stark är oron hos utförsäkrade som hamnat i ett moment 22, och Arbetsförmedlingen anser att lagen bör ändras. De som är för sjuka för att fortsätta i programmet måste nämligen helt avbryta det innan Försäkringskassan börjar utreda rätten till sjukpenning. Därefter får många vänta en eller till och med två månader på beslut.

Vissa som fått avslag från kassan och kommit tillbaka till Arbetsförmedlingen, har av förmedlingen ansetts vara i så dåligt skick att de inte kan tillgodogöra sig ett arbetsmarknadspolitiskt program. De kan därmed inte heller beviljas försörjning via aktivitetsstöd.

Verksamheten för de utförsäkrade har varit mer resurskrävande än väntat. Det har medfört att förmedlingen inte alltid har kunnat ge den individuellt utformade hjälp som det var tänkt. Förberedelsetiden har varit kort och informationen otillräcklig, anser handläggarna. De efterfrågar nu kompetensutveckling, handledning och möjlighet till kollegialt utbyte.

En annan orsak till att stödet inte alltid fungerat väl är att en del av deltagarna har en så ”omfattande och instabil ohälsosituation” att de knappt kunnat delta i aktiviteter.

Helena Perlerot, ordförande för ST inom Arbetsförmedlingen, säger att rapportens beskrivning stämmer väl med diskussionerna bland medlemmarna.

– Det här är en ny roll för oss, och insatsen är väldigt komplex. Det kanske behövs andra instanser. Men om vi ska fortsätta med exempelvis ekonomisk rådgivning måste vi få kompetensutveckling eller få in nya yrkesgrupper.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA