Färre får sina fingeravtryck tagna i samband med att de söker asyl. Det gör att Migrationsverket drar ned på anställda. I början av 2019 ska de vara 770 medarbetare inom asylprövningen, i dag är de 2000.
Bild: Tomislav Stjepic
Färre får sina fingeravtryck tagna i samband med att de söker asyl. Det gör att Migrationsverket drar ned på anställda. I början av 2019 ska de vara 770 medarbetare inom asylprövningen, i dag är de 2000.

ST kräver svar om neddragningar

MIGRATIONSVERKET2017-11-16

Drygt 1 200 jobb ska bort inom Migrationsverkets asylprövning. Nu är det klart hur neddragningen fördelas på regionerna, men vilka enheter som berörs är oklart, vilket skapat stor oro bland medarbetarna. ”Jag är mycket kritisk till att arbetsgivaren går ut med information utan att kunna ge svar på givna följdfrågor”, säger STs avdelningsordförande Sanna Norblad.

Som Publikt tidigare har rapporterat står Migrationsverket inför en stor omställning med omfattande neddragningar till följd av färre asylsökande och minskade anslag. Nu är det klart att antalet medarbetare inom asylprövningen ska minskas från dagens 2000 till 770 i början på 2019. Neddragningarna planeras inom samtliga av myndighetens regioner, nord, mitt, Stockholm, öst, väst och syd. 

De anställda inom asylprövningen informeras nu om hur stor organisationen i varje region ska vara framöver. Men exakt vilka orter eller tjänster som kommer att beröras är ännu inte klart. Detta har skapat stor stress och frustration bland medarbetarna.

– Oron är stor bland medlemmar ute i landet som går runt och undrar hur det kommer att påverka dem, säger Sanna Norblad.

Hon är kritisk till att arbetsgivaren inte kommit längre i planeringen och inte kan svara på frågor om vilka orter och enheter som kommer att beröras.

Jan-Olov Wallin är tillförordnad operativ chef på Migrationsverket. Han säger att han har full förståelse för medarbetarnas oro.

– Nu är det upp till varje region att se över exakt hur man ska organisera verksamheten utifrån de nya förutsättningarna. Jag vet att man jobbar frenetiskt för att få klart det så snabbt som möjligt, säger han.

Besked om vilka personer som i slutändan kommer att sägas upp är dock något som kommer att dröja.

– Vår ambition är att samordna all omställning och det är en process som kommer att ta tid, menar han.

Sanna Norblad säger att ST ända sedan förhandlingarna om omställningen började för snart ett år sedan, har efterfrågat just en samordning och övergripande avvecklingsplan för hela myndigheten. Men det tycker hon inte att arbetsgivaren har presenterat.

– Man säger att målet är att minimera antalet uppsägningar och ta vara på den kompetens som finns. Trots det fortsätter man att ta ett litet steg i taget utan att verka ha någon plan för nästa steg.

Hon har dock ett hopp om förbättring.

– Generaldirektören har anställt en person tillfälligt med uppdrag att samordna alla operativa omställningsfrågor. Det är positivt och som ett bevis på att GD vill att detta ska gå rätt till.

Sanna Norblad, ordförande för ST inom Migrationsverket.
Bild: Casper Hedberg
Sanna Norblad, ordförande för ST inom Migrationsverket.
Jan-Olov Wallin, tillförordnad operativ chef på Migrationsverket.
Bild: Tomislav Stjepic
Jan-Olov Wallin, tillförordnad operativ chef på Migrationsverket.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA