ST-kritik mot Trafikinspektion

TILLSYN2007-05-16

En gemensam tillsynsmyndighet för vägar, tågtrafik, flyg och sjöfart ger inte självklart bättre effektivitet, skriver ST i sitt remissvar till en utredning.

Utredaren Ingvar Åkesson föreslog i december förra året att en ny myndighet, Trafikinspektionen, skulle bildas och samla all trafiktillsyn under en hatt. Förslaget innebär att Luftfartsstyrelsen och Järnvägsstyrelsen läggs ned och att de fristående inspektionerna för sjöfart och vägtrafik förs in i den nya myndigheten.

STs remissvar tar inte direkt ställning till organisationsförslaget, men reser flera frågetecken kring det. Exempelvis är flygsäkerhetsarbetet i hög grad styrt av internationella konventioner, vilket kan medföra att samordningen på ett nationellt plan med andra trafikslag blir begränsad. På vägtrafikområdet behövs mer analys av ansvarsfrågorna, anser ST. Dessutom skiljer sig myndigheterna åt vad gäller sektorsansvar.

Om Trafikinspektionen bildas bör den enligt ST finnas både i Norrköping – där Sjöfartsverket och Luftfartsverkets huvudkontor ligger – och Borlänge, där Vägverket och Banverket har huvudkontor. Visserligen finns det vinster med en samlad inspektion, men eftersom erfarenhetsmässigt få följer med vid en flytt riskerar man ett alltför stort kompetenstapp om man väljer en ort.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kommunikationer
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA