Stärkt meddelarskydd föreslås

ÖPPENHET2007-04-03

Tryck- och yttrandefrihetsberedningen vill stärka grundlagens meddelarskydd, uppger Riksdag & Departement, R&D. Brott mot regeln ska ge böter eller fängelse i upp till ett år.

Justitiekansler Göran Lambertz väckte år 2005 åtal mot en kommunalt anställd chefstjänsteman för att denne varnat en anställd som uttalat sig i tv. Eftersom lagen om meddelarskydd inte har någon angiven påföljd valde JK att åtala tjänstemannen för tjänstefel, men tingsrätten friade med hänvisning till att varningen inte varit myndighetsutövning. Därmed kunde tjänstemannen inte dömas för tjänstefel (se faktaruta).

Nu vill Tryck- och yttrandefrihetsberedningen täppa till luckan i lagen. I det förslag som R&D läst står det att det är en självklarhet att alla offentligt anställda ska skyddas mot repressalier oavsett om det är en statlig myndighet, ett landsting eller en kommun som driver verksamheten. Därför föreslår utredningen att det skrivs in i tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen att den som bryter mot repressalieförbudet ska kunna dömas till böter eller fängelse i högst ett år.

Meddelarskyddet bygger på att det är förbjudet för myndigheter att efterforska källor, att media har tystnadsplikt kring sina källor och att det är förbjudet att vidta repressalier mot den som lämnat meddelande till media.

Fakta om förbud mot repressalier

Frågor om disciplinpåföljd i kommunerna regleras i kollektivavtal, inte i lag. Och en skriftlig varning som utdelas med hänvisning till ett avtal är inte myndighetsutövning.

I staten hanteras disciplinärenden med stöd av lagen om offentlig anställning. Därför räknas beslut om disciplinpåföljder som myndighetsutövning, och en statligt anställd chef kan därför dömas för tjänstefel om hon eller han på något sätt straffar en underställd medarbetare på grund av uttalanden i medierna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA